Reflux kezelése Omeprazollal és egyéb gyógyszerek

Tisztelt Plósz János Doktor Úr! Az eddig, Ön által megválaszolt kérdéseket áttekintve úgy találtam, hogy Ön az Omeprazol helyett inkább más készítményt ajánlana a legtöbb esetben. Érdeklődni szeretnék, hogy az én esetemben is azon a véleményen van-e, hogy érdemes lenne váltani, és ha igen, miért? Másfél hónapja lettem diagnosztizálva generalizált szorongással, miután teljes laboron, hasi- és nyaki ultrahangon, kardiológián, fül-orr-gégészeten sem találtak semmilyen eltérést sem (mindenhol azt mondták, makkegészséges vagyok testileg) . 2-3 hete a szorongás hatására refluxos tüneteket kezdtem produkálni, volt egy gégegyulladásom, enyhe gyomorégés, és torokszorító érzés is, utóbbi még most is megvan néha, főleg nehezebb ételek elfogyasztása után. Egyelőre Omeprazolt kaptam rá, napi 1 x 40mg-ot szedek. Ha nem javul 1 hónapon belül, akkor gyomortükrözésre is sor fog kerülni. És amiket kérdezni szeretnék Öntől a helyzettel kapcsolatban: Ön szerint az Omeprazol megfelelő, vagy váltani kellene? Ha mást ajánlana, miért? Többen ajánlották a Salvus vizet is fogyasztásra, azt viszont nem tudom, hogy szabad-e a gyógyszer mellett is inni? Valamint még egy jövőbeli eshetőségről is szeretném kikérni a véleményét: a pszichiáterrel egyeztetve egyelőre gyógyszer nélkül próbáljuk kezelni a szorongást, sajnos nem teljes sikerrel, ezért úgy néz ki, hogy valamilyen SSRI-vel is meg kellene támogatni a terápiát. Az Interneten több helyen olvasom, hogy többféle SSRI hatását is befolyásolják a protonpumpa-gátló szerek. Erről tudna nekem némi információt adni? Gondolok itt arra, hogy egyáltalán szabad-e bármiféle SSRI-t szedni PPI mellett; illetve Ön milyen kezelési módot ajánlana a gyomorproblémámra, arra is gondolva, hogy később SSRI-t (rossz esetben még nyugtatót is, bár azt elvileg csak rövid távon) kell majd szednem? Köszönöm, hogy időt szán kérdésem megválaszolására és a segítségre! Minden jót kívánok!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza reflux témában

Az Omeprazol megfelelő, bár 2x20mg-os dózisban adnám. Ha hatásos az Ön esetében, nem szükséges cserélni.

A Salvus víz kiegészítő terápiaként nyugodtan használható a gyógyszer mellett. Az SSRI mellett nem kell változtatni, de a nyugtatók szérumszintjét emelheti az omeprazol terápia (gyógyszerkölcsönhatás szempontjából viszont tényleg kedvezőbb választás pantoprazol vagy rabeprazol hatóanyagú PPI készítmény) .

A gyógyszeres terápia mellett nagyon fontos a gyakori, rendszeres, nyugodt étkezések tartása, a szénsavas italok és a fűszeres ételek kerülése.

Kérdés: 2015. április 16., 22:19; Megválaszolva: 2015. április 17., 08:05
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás