Vissza nem épülő normál bélflóra

Tisztelt Doktor úr! 2013 harmadik harmadában két antibiotikumos kezelésen is átestem, melyet követően - vélhetően - a székletem többször is formálatlan volt, és néha voltak enyhe hasi panaszaim, ezért 2014 elején megkértem a háziorvosom, hogy csináljunk egy széklet tenyésztést. Az eredmény az volt, hogy "semmilyen baktérium" nem tenyészett ki, tehát egyáltalán nem volt bélflórám, ill. javasolták még a vizsgálat későbbi megismétlését. Egy hónap kitartó normaflore-ozás után, majd még egy hónap szünetet követően (2014 márciust írunk) ismét elmentem tenyésztésre. Megjegyzem ekkorra már semmilyen panaszom nem volt. A székletem, gyomrom a legnagyobb rendben. Meglepő módon megint ugyanaz az eredmény jött vissza. A tisztán látás végett a széklet minta sosem volt "öregebb" 3 órásnál, amikor leadtam. Beszedtem megint egy havi adag Normaflore-t aztán valahogy a következő kontrolt sikerült mostanáig halogatnom. A mostani leleten az állt, hogy igen csekély mértékű normál bélflóra tenyészett ki. Tehát 11 hónap után túl vagyok két havi Normaflore kúrán, és a bélflórám még mindig alig épült vissza. Mivel ezt követően a háziorvosom érthetően nem mer állást foglalni a kérdésben, tanácsára ezért Öntől kérdezem, hogy mit szükséges/ajánlott ebben az esetben tenni? Szükséges egy szakembert felkeresnem, vagy kitartóan szedjem a probiotikumokat, és egy bizonyos idő után kérjek ismételten tenyésztést? Köszönettel! László

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza probiotikum témában

Mindenképp érdemes pre- és probiotikumot használni, én mindenképp más típusú szer használatát javasolnám (leírása alapján a Normaflore nem volt igazán hatékony) .

Kérdés: 2014. december 01., 11:58; Megválaszolva: 2014. december 01., 18:16
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Gyomohurut
Tisztelt Doktor Úr! Hasi panaszaimra (puffadás,hasi fájdalom) a háziorvosom 2x40mg-ra emelte a refluxomra szedett Esomeprazolt. Ön a kèrdèsemre (milyen...
Gyomorhurut
Tisztelt Doktor Úr! Refluxos vagyok. Az utóbbi hetek stresszesebbek voltak. Kb. 3 hete kezdődtek a hasi panaszaim (puffadás, nyákos széklet, hasi...
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Probiotikum szedése
Olyan kérdésem van, hogy protexin restore vagy balance és egyéb szimbiotikum vagy pro- illetve prebiotikum alkalmazása miért nem szabad, ha pl.: ...
probiotikum mellékhatás?
Tisztelt Dr. Plósz János! Glutén és laktózérzékenységem van. Nem diagnosztizált, de ezeknek a termékeknek a mellőzésével panaszmentes vagyok a...