Lehet rosszindulatú az elváltozás?

Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Gyomortükrözést követő leletem a következő: Midazolam im. praemedicatio után az eszközt akadálytalanul levezetem. A postbulbaris duodenum megtekintett részében és a bulbusban kóros eltérést nem találtam. A pylorus kissé deformált, tág. Az antrum, corpus és fornix mucosája foltosan vérbővebb. Az antrumból mintát vettem, Helicotec UT gyorstesztre is mintát vettem. A corpus oralis harmadának mellső faláról, a cardiától 2-cm-re egy 3 mm-es sessilis polypust távolítottam el (II. cső) . Egyéb kórosat a gyomorban nem verifikáltam. A cardia és nyelőcső szabályos. Helicotec UT gyorsteszt: negatív. A szövettani eredményem még nincs meg. Tarthatok-e attól, hogy a szövetminták bármelyikéről kiderül, hogy rosszindulatú daganat? Van-e bármilyen életmódi tanácsa, amivel a fenti elváltozások megszűntethetők ill. kiújulásuk megelőzhető? Köszönöm válaszát.

Dr. Szigeti Nóra válasza gyomor polypus témában

Kedves Kérdező!

Nem valószínű a rosszindulatú elváltozás. A nyálkahártya foltos vérbősége gyulladást jelent, ilyen kis polypusban pedig nagyon ritkán fordulnak elő rosszindulatú sejtek. Mivel a fenti eltérések pontos kiváltó okait csak részben ismerjük, biztos megelőzés sem ismert. A zsíros-fűszeres-nehezen emészthető ételek, a sok kávé és alkohol azonban biztosan nem segít.

Kérdés: 2012. augusztus 24., 19:23; Megválaszolva: 2012. augusztus 24., 20:01

Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések

Polipok a gyomorban
Tisztelt Doktor Ur! Korabban kerdeztem fundus mirigy hiperplasias kepet mutato polipokkal kapcsolatban (15 db-ot talaltak egy hete 1-5mm kozottieket) ....
Fundus mirigy hyperplasia
Egy hete vegzett gyomortukrozesen a corpusban kb 15 db 1-5 mm kozotti “tipusos fundus mirigy hyperplasias makroszkopos kepet mutato polypust” talaltak....
Inzulin rezisztencia?
Kedves Doktor Úr! Csatoltam a vérképemet. Meg tudná ebből mondani, hogy van-e inzulin rezisztanciám, vagy nincs? Nagyon szépen...
Reflux savtúltengés
Tisztelt Szakértő! Fél éve kezdtek el kezelni gyomorsav túltengés miatt. Fennállt már egy ideje, de akkor elmentem orvoshoz. Kaptam Nolpaza 40mg...
Szívinfarktus, puffadás?
Tisztelt Doktor Úr! Egészséges 35 éves férfi vagyok. Sajnos merevedési zavarok miatt Tadalafil 5 mg ot kell szednem. (Urológus irta fel) . Nagyon...