Fundus mirigy hyperplasia

Egy hete vegzett gyomortukrozesen a corpusban kb 15 db 1-5 mm kozotti “tipusos fundus mirigy hyperplasias makroszkopos kepet mutato polypust” talaltak. Szovettani mintavetel tortent. A kerdesem, hogy nem szukseges ezen polipok eltavolitasa, esetleg rosszindulatuva valhatnak? Korabban csupan egy honapig szedtem protonpumpagatlo gyogyszert, lehetseges ilyen rovid ideju szedes kovetkezmenye a polipok kialakulasa? Valamint 5 honappal ezelott volt gyomortuktozes, ami meg negativ volt. Lehetseges, hogy mar ott voltak akkor is, vagy ilyen rovid ido alatt alakulhattak ki? Utankovetes milyen gyakran javasolt ilyen estben?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza gyomor polypus témában

Ilyen rövid idő alatt is kialakulhatnak a fundusmirigy polipok. Ezek nem "valódi" un. adenomatosus polipok, nem válhatnak rosszindulatúvá és eltávolításuk sem szükséges. Érdemes a protonpumpa-gátló jellegű savcsökkentőket kerülni.

Kérdés: 2018. január 07., 18:28; Megválaszolva: 2018. január 09., 19:41
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Polipok a gyomorban
Tisztelt Doktor Ur! Korabban kerdeztem fundus mirigy hiperplasias kepet mutato polipokkal kapcsolatban (15 db-ot talaltak egy hete 1-5mm kozottieket) ....
Lehet rosszindulatú az elváltozás?
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Gyomortükrözést követő leletem a következő: Midazolam im. praemedicatio után az eszközt akadálytalanul levezetem....
Műtét utáni állapot
Bélfodor gyulladás
Rendszertelen székeles