Tisztelet Plósz János Doktorúr

Már többször írtam a Doktor Úrnak, nagyon köszönöm a válaszokat! Most a következők lennének a kérdéseim: 1. Aranyérre évente használok 8-10 alkalommal, kúraszerűen, 15 napig 2x1 Norkainos-kuppot (Tonogen inj.-andrenalin) .Ez hosszabb távon járhat mellékhatásokkal, ha igen mivel? 2. Magánrendeléseken a gyomor-és vastagbél-tükrözéseket néhány helyen már egyidőben, egyszerre végzik. A tb-ellátásban nem.Ennak az az oka, hogy együtt kockázatosabb a paciensre nézve, és nehezebb az orvos számára? 3. A Helikobakter-kilégzéses vizsgálat (C-14 urea izotópos kapszula) előtt-ha jól tudom-4 hétig nem szabad antibiotikumot szedni.Én most használok Gentomicin wagner-kenőcsöt (csunyán begyulladt gennyes faggyumirigyre) 7 napig 2x1 borogatást, diónagyságú kenőccsel alkalmanként.Ez után MENNYI NAPOT kell várni a kilégzéses-vizsgálatra (mert állítólag ez a kenőcs is nagyon felszívódik)? 4.kb.10-14 éve vannak emésztőrendszeri problémáim (gyomor-nyombél gyulladás, puffadás, hányinger, hányás, görcsök, sok sav, néha emésztés hiánya, most kisebb szűkűlet a gyomor-nyombél közt a gyulladás miatt) .Helikobakter-pozitív vagyok (szövettan, kilégzés) , de nem sikerült régebben az eradikációs-kúra, mert nagyobb adagú antibiotikumtól legkésőbb 3-4 nap után hányok, és beindul a hasmenés.Valószínű, hogy a Helicobacter okozza a gondokat, mert minden más negatív, kivéve disbacterózis(igaz 3 nap után a normixot is abba kellett hagyni, sőt a probiotikumoktól is hányok, ha nagyobb az adag) . MI A VÉLEMÉNYE a következő eradikációs kúráról: 2x Emuzol 20mg+2x 500 mg amoxicilin+2x250mg claritromicin? Az 1000mg-os amoxicilint biztosan nem tudom lenyelni (nyelési zavarok, de nyelési próba röntgene negatív) , és 500mg-os claritromicint még nem szedtem eddig.És mi a véleménye, ha a fenti kombinációt nem 7napig, hanem 10 napig szedném? 5.kb.10 éve szedek protonpumpa-gátlókat kúraszerűen, 3 éve Emuzolt.Ezektől is lett közepes-csomtritkulásom, nem tudom teljesen elhagyni őket.Ön szerint érdemes lecserélni 3 év után az Emuzolt Pantoprazolra? Köszönettel: János

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza gyógyszerszedés témában

A norcainos kúp elméletileg nem jár mellékhatásokkal hosszabb távon sem, bár ha ilyen gyakran van panasza, érdemes lehet sebészeti megoldáson elgondolkodni. A két vizsgálat elvégzését egy napon az OEP nem finanszírozza (illetve a kettőből csak 1-et) , a beteg számára többlet kockázatot igazán nem jelent. Véleményem szerint a kenőcsben alkalmazott kezelés után nem kell lényeges időt kivárni, helyi terápiának minősül, nem szívódik annyi fel belőle, hogy megváltoztassa a teszt eredményét.

Az Ön által leírt eradikáció valószínűleg 10 nap alatt is eredménytelen lenne a dózis alacsony volta miatt. Ha az eddigi próbálkozások hatástalanok voltak, érdemes lehet megpróbálkozni a legújabb ajánlással: 5 napos négyes terápia (esomeprazole 40 mg, amoxicillin 1 g, levofloxacin 500 mg és tinidazole 500 mg, mindegyik naponta kétszer) , bár itt olyan dózisok szerepelnek, ami Önnek már panaszt okoz.

Kérdés: 2012. augusztus 24., 14:15; Megválaszolva: 2012. augusztus 24., 15:48
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Fájdalom a jobb felhasban
Savcsökkentő szedése
Székletürítési problémák...
Epekő bontás
Baba gyógyszer mellett