Nem tud nyelni az anyukám

Anyukám problémája 3 hete kezdődött. Félrenyelte a vizet, és azóta nem megy le semmi a torkán. Sem a folyadék, sem a szilárd táplálék. Próbál enni és inni is, de egyszerűen nem tud lenyelni semmit, mert elakad a torkán. Hétfőn bevitték a kórházba a belgyógyászatra, mert a vérnyomása 220 volt, és a pulzusa is nagyon magas. A kórházban kivizsgálták, gyomor tükrözésen és izotópos vizsgálaton esett át. Semmi szervi okot nem találtak a betegségre, még a vérképe is teljesen jó volt. Egyedül a pajzsmirigy túlműködését állapították meg, ami már előtte is volt neki. Az orvosok azt mondták, hogy pszichés a problémája és próbáljon enni! Tényleg vannak mostanában problémái, úgyhogy ezt eddig is sejtettük. Nem adnak neki még infúziót sem arra hivatkozva, hogy a leletei alapján ő tud nyelni. De nem tud! 10 kilót fogyott, már menni is alig tud olyan gyenge, és nem történik semmi. 3 hete még egy egészséges 57 éves nő volt, most meg teljesen zavart az elméje a sok gyógyszertől amit víz nélkül szétrág a szájában és onnan szívódik fel, mert azt sem tudja lenyelni. Gyomorfekélyt kapott, és állandóan sírdogál. A lábán piros foltok jöttek ki tegnapra, mintha valami allergia lenne. Szeretném megkérdezni önöket, hogy mit javasolnak? Kihez tudnék fordulni? Hol foglalkoznak hasonló esetekkel? Teljesen tanácstalan vagyok, hogy ki tudna segíteni az anyukámon! Válaszukat előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szigeti Nóra válasza nyelészavar témában

Kedves Kérdező!

A nyelészavar hátterében ha a gyomortükrözés negatív, állhat idegrendszeri probléma (azt írta, hogy az izotóp vizsgálat negatív volt, elképzelhető, hogy ezalatt kontrasztanyagos nyelőcső vizsgálatot ért, ami a lassult nyelőcső ürülést vizsgálja) , pszichés probléma is, illetve külső benyomat is szűkítheti a nyelőcsövet, de ezt valószínűleg látták volna a gyomortükrözés során. A pajzsmirigy túlműködés okozhat magas vérnyomást és szapora pulzust, és eredményezhet pszichés problémákat is, de feltételezem, hogy ezt kezelik már. Ilyen esetekkel belgyógyászati-gasztroenterológiai-endokrinológiai osztályokon foglalkoznak.

Kérdés: 2012. július 13., 21:59; Megválaszolva: 2012. július 16., 13:15
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
18 Lipáz ertèk
Meddig tartson a probiotikum kúra?
Merckformin XR
Szputnyik vakcinával oltakozás
Cöliákia covid oltás