Gasztroenterológiai vizsgálat eredményének értelmezése

Tisztelt Doktornő/Doktorúr! 2009 januárjában gyomortükrözésen, míg 2010 májusában vastagbél tükrözésen vettem részt. A gyomortükrözés során helicobactert találtak, amelyet antibiotikumos kezeléssel kiirtottak. Ezt kilégzési teszttel igazolták. Kérdésem, hogy kiújulhat-e és milyen sűrűn kell ezt ellenőrizni és milyen módszerrel? Újabb tükrözés vagy kilégzési teszttel is lehet? Ami a vastagbél tükrözést illeti: Az eszközt akadálytalanul vezettük a fles hepaticaba, de a colon ascendensbe nem tudtunk befordulni. Aflex hepatica, colontransversus, flex lienalis, colon descendens ép. A sigmában néhány kis diverticulum. A rectum nyh-ja és redőzete norm. Az analis regio eltérés nélkül..Fissura, aeanér nem látható. A vélemény: diverticuli sigm. Ezzel kapcsolatos kérdésem, van-e jelentősége hogy a az ascendesbe nem tudtak befordulni és bben a bélszakaszban is fordulhatnak-e elő bélbetegségek és ha igen akkor milyen módszerrel igazolható. Melyik oldalon van az ascendens bélszakasz? Milyen sűrűn célszerű megismételni a vizsgálatot? A neten sokféle szűrési teszt található. Kérdezem, hogy ezek biztonsággal kiszűrik-e a vastagbél rákot ill. a helicobakter jelenlétét? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel:szorongó

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza vastagbéltükrözés témában

A helicobacter fertőzés újra elkapható, ennek esélye hazánkban 1% körüli. Ellenőrizni panasz esetén érdemes, kilégzési teszt is elégséges. A vastagbél-vizsgálat során különösebb jelentősége nincs, hogy nem sikerült a colon asc.-be befordulni (ez a has jobb oldalán, függőlegesen húzódó bélszakasz) , de így az érintett szakaszról nyilatkozni nem tudunk, tehát ebben a régióban előfordulhat elváltozás. Ennek kizárására irrigoscopos vizsgálat (röntgenben) , egy teljes colonoscopia vagy virtuális colonoscopia jön szóba. Az egyéb tesztek közül az SCHEBO TUMOR M2-PK tesztet tartjuk jónak (ebből néhány hónap különbséggel elvégzett két negatív érték már kellően megnyugtató) .

Kérdés: 2011. november 15., 11:38; Megválaszolva: 2011. november 16., 11:33
Kérdések és válaszok: Emésztőrendszeri megbetegedések
Hogyan végezzek béltisztítást?
Tisztelt Cím! Ebben a hónapban vastagbéltükrözés vizsgálatom lesz.Kérem, szíveskedjen tájékoztatni, hogyan végezzek előtte hatásos és...
kérdésem
Most megyek vastagbélrák tükrözésre, bódításba fogják csinálni ez fájdalmas-e? Vagy mennyire fájdalmas.Hol tudok utána olvasni? Mostani...
hasi gondok
Tisztelt Doktornő/Úr! 2011. év elején érdekes korgó bélhangokra figyeltem fel, illetve állandósult egy szokásosnál magasbb testhőm, ami a...
Korai terhesség idején van-e...
Tisztelt WEB doktor! 38 éves lányom széklet után vérzést tapasztalt, az utóbbi időben több alkalommal. Elment a sebészetre a múlt héten, ahol...