Áramütés

Arról szeretnék tájékozódni, hogy az áramütés következtében fellépő szívritmuszavar/ agykárosodást, hogyan lehet felismerni? Lehetséges-e hogy a szív megáll (nem közvetlenül) az áramütés után anélkül, hogy a közbeni időben ritmuszavar nem jelentkezne? Az agykárosodás milyen téren jelentkezik? Mik a leggyakoribb panaszok?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza áramütés témában

Kedves kérdező!

Ha az áramütés következtében eszméletvesztés (netán kamrafibrilláció, szívhalál) , izomgörcs jelentkezik, ha az áram feltehetőleg a mellkason haladt át, illetve nagyfeszültség esetén (bár ekkor általában egyéb, látványos károsodás is észlelhető) nem lehet kizárni késői ritmuszavar jelentkezését, így ilyen esetekben javasolt legalább 24 órás megfigyelés. Tartós szívkárosodás ritkán alakul ki háztartási baleset kapcsán, bár leírásra került néhány esetben ingervezetési zavar, előfordulhat heves szívverés, bedobbanások jelentkezése, de szívizom-károsodásra, billentyű-károsodásra inkább nagyfeszültség esetén lehet számítani. A hosszú távú neurológiai károsodásról kevésbé tudok nyilatkozni.

Áramütést követően javasolt orvosi vizsgálat annak eldöntésére, szükséges-e osztályos felvétel megfigyelésre, vagy sem, illetve várható-e tartós károsodás.

Kérdés: 2011. január 15., 12:07; Megválaszolva: 2011. január 18., 19:00
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Csípőtörés
lábsérülés
Lább forrázás
Nyakcsigolyatörés
Homlok sérülés