Izomszakadás, kezelés, gyógyulás

Tisztelt Dr. Bogdán Aurél! 3, 5 hete diagnosztizáltan izomszakadás történt a jobb vádlimnál. (Záróvélemény mellékelve.) Az első két hétben jelentős javulás történt pihentetéssel, jegeléssel és fáslizással. Komoly terhelés nélkül a napi mozgás és a lábfej mozgatása teljesen fájdalommentesen történt. Két hét javulást követően egy szerencsétlen mozdulat következtében a sérülés helyén ismét erős fájdalom jelenkezett kb. 1 hete. Azóta javulást történt, de fásli nélkül a vádli felső részén és a vádli hajlat alatt enyhe feszülő érzés tapasztalható. A szerencsétlen mozdulalt előtti állapotot nem sikerült azóta sem elérni. Ez jelenti terhelés nélküli teljes fájdalommentes mozgást, sétálást, lépcsőzést, felállást, guggolást és lábfej mozgatást. . Nyomásra a vádli közepén és alján a hajlatnál keményebb érzés tapintható a környezetnél, helyi nyomásra enyhe fájdalom (inkább csak kellemetlen érzés, mint fájdalom) tapasztalható. Viszonylag erősen meghúzott fáslival a feszülő érzés csökken, még mozgás közben is. A kérdésem az, hogy a fáslizást szükséges/szabad folytatni továbbra is? Ennyi idővel a sérülés után Lioton gél alkalmazásának van még értelme? A fáslizás során milyen erős szorítást szabad alkalmazni? Lehetséges, hogy a kezelések és pihentetés ellenére a felépülés rosszul megy végbe, ami műtéti (vagy más? ) beavatkozást szükségessé tenne? Milyen diagnosztikai eljárással zárható ki, hogy a felépülés adott esetben nem megfelelően történik? Üdvözlettel

Dr. Bogdán Aurél válasza részleges izomszakadás a lábszáron témában

Vizsgálat nélkül nem tudok pontos választ adni. Leírása, illetve az ambuláns lap alapján valószínűsíthető, hogy az először elszenvedett és már gyógyulni kezdett részleges izomszakadásra sérült rá. ilyenkor sajnos legtöbbször további izomrostok is elszakadnak, illetve a már részlegesen összegyógyultak állományában is ismételt sérülés alakul ki. Mindenképpen célszerű lenne egy ismételt ultrahang vizsgálat, esetlegesen egy MR. Addig is szigorú kímélet, minimális járkálás, lépcsőzés, futás kerülése javasolt. A fásli viselése ajánlott, de ne túl szorosan, mert lehet, hogy a fájdalmat csökkenti, de másodlagos károsodást, esetleg keringési zavart, trombózist is eredményezhet. A Lioton gél használata továbbra is javasolt, jegelheti, állott vizes ruhás borogatást is tehet a sérült végtagra. A várható regeneráció 4-6 hét. Keressen fel egy baleseti, vagy ortopédiai szakrendelést a pontosabb válaszért, a vizsgálatokért és a megfelelő kezelésért.

Kérdés: 2016. február 18., 22:09 ;Megválaszolva: 2016. február 18., 22:24
Kérdések és válaszok: Elsősegély, sérülések
Állatharapás
Tisztelt Dr. Szabó Zsuzsanna! Munkám során járunk ki terepre. Egyik alkalommal, most április 5.-én, egy illegális területfeltöltésnél jártunk...
Elváltozás a combon mitől?
Tisztelt Doktor! Egyik napról a másikra arra lettem figyelmes, hogy eldeformálódott a bal combom. Egy mélyedés van benne, mintha lyuk lenne, vagy egy...
Csípőtörés
lábsérülés
Lább forrázás