• Rühatkák

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Bőrgyógyász! Van egy gyógyszertári testápolóm, ami még majdnem tele van. Viszont a múlt héten elkaptam rühességet, és amikor még nem tudtam erről, akkor használtam azt a testápoló krémet. Amikor majd meggyógyultam, használhatom-e még a krémet, vagy ott is meg tudnak élni a rühatkák? Másik kérdésem, hogy a rühatkák ellen nem elég a kb. 40 fokos hőkezelés (mosás, illetve 2-es fokozaton vasalás)? Csak azért kérdezem, mert egyáltalán nincs olyan ruhám, ami bírná a 60 fokos mosást és a 2-es fokozat feletti vasalást. Elraknám én zsákba, de akkor mindet el kéne raknom, mert nincs olyan ruhám, ami a magas hőmérsékletet bírná. Csak abból indulok ki, hogy ezek is állatok, és valószínű a sejtjeik nekik is fehérjékből épülnek fel. Vagy rosszul tudom, hogy ha 40 fok fölé megy egy élőlény testhőmérséklete, akkor elpusztul? (Nem voltam valami jó biológiából, úgyhogy elnézést, ha butaságot kérdeztem.)

        Dr. Gál Mónika válasza a rühesség témában

        Kedves Kérdező! A kenőcsöt bátran használja. A ruháinak magas hőfokon való kezelését pedig megvalósíthatja úgy is, hogy a vasalóval átgőzöli azokat úgy, hogy közben nem érinti hozzá a ruhához. A rühatkák számára a 38-40 celsius fok az ideális, ezért érzik jól magukat az emberi bőrben. Mindenképpen ennél magasabb hőmérséklet szükséges az elpusztításukhoz.


        Dr. Gál Mónika
        bőrgyógyász-allergológus

        Dr. Gál Mónika
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. október 19., 20:07; Megválaszolva: 2010. október 21., 10:41

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! Egy eléggé kellemetlen, elvont kéréssel fordulnék önhöz. Jelenleg kivizsgálás alatt van, hogy vannak-e bélférgek az emésztőrendszeremben. Emiatt az elmúlt pár napban rendszeresen átvizsgálom a székletemet. Az egyik...
        Tisztelt Doktor Úr! A következő esettel kapcsolatban szeretném kikérni a véleményét: 2008.06 hó időpontban kullancs csípés gyanúval mentem orvoshoz. 2008.05.31(mentőszolg. közp.ügyelet) Statusz:jobb lábszáron gyerektenyérnyi viszkető,...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés