Kullancsfertőzés

Tisztelt Doktor úr/nő! Ma délután olyan 3/4 három körül az udvaron voltunk a kislányommal, és délután öt óra körül felfedeztem a füle mögött egy igen apró, kosznak tűnő valamit. Megpróbáltam leszedni, de nem jött, és mivel épp egy bevásárlóközpontban voltunk beszaladtam egy ékszerészhez, és elkértem a lupéját. Láttam, hogy kullancs, és mivel csipesz nem volt nálam átszaladtam vele a szomszédos SZTK-ba. A sebészetre küldtek, bementünk és mire észbe kaptam a doktor nem csipesszel próbálta kiszedni, hanem egy gézdarabbal dörgölte. Kérdeztem, mégis mit csinál, mert legjobb tudomásom szerint így maximum visszaöklendezi a kiszívott vért a kullancs, de az orvos leintett, azzal, hogy mindig így szedik ki a kullancsot, ráadásul ez olyan pici, hogy nem lehetne csipesszel megfogni. Higgyem el, hogy ő idézem: kicsiklandozza a kullancsot. Mondtam, hogy szerintem ez így nem jó, és hogy ez csak nagyobb bajt okoz, hogy minden oldalon pont azt írják, hogy ne nyomkodjuk, mire lesajnálóan leteremtett, hogy higgyem el, ezt így kell, és folytatta a kullancs gézzel való körkörös macerálását. Addig könyörögtem, míg végül abbahagyta és megpróbálta egy szálkakiszedő csipesszel, amivel 3x is melléfogott, így fogtam a gyereket, és kivittem a rendelőből. Beszaladtam vele egy patikába, vettem kullancskiszedő csipeszt és egyben kikaptam a kullancsot. Annyira apró volt, hogy még a lupéval is nehezen volt látható, de mindene megvolt. Azt hiszem ez még csak egy lárva lehetett és nem nimfa, de a lábait nem tudtam összeszámolni. Kérdésem, mekkora az esélye, hogy ezzel a dörgöléssel a doktor meghánytatta a kullancsot, illetve, mennyire lehetett befúródva az egyed ennyi idő elteltével, okozhatott-e fertőzést, ill. mire figyeljek az elkövetkezendő időben? Annyira dühös vagyok magamra, hogy nem voltam határozottabb, és nem állítottam le azonnal az orvost, de úgy voltam vele, ő mégis csak egy orvos, biztos nem először csinál ilyet.Egyből patikába kellett volna mennem nem hozzá. remélem nem lesz baja!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Lakos András válasza a kullancs témában

Tanulságos elbeszélés, az én véleményem is az, a laikusok tájékozottabbak a kollégáimnál. Ha lárva volt, a fertőzés kockázata 1% alatti. A fül előtt megjelenő bőrpír a fertőzés leggyakoribb jele, nagyon ritkán arcidegbénulás is felléphet. Bármi alakul is ki, jól gyógyítható.

Kérdés: 2014. április 04., 21:21; Megválaszolva: 2014. április 07., 08:17
Kérdések és válaszok: Élősködők
Féreg
Kérem segítsen! Nagyon komoly féregfertőzésem van, hónapok óta küzdök vele. Sikerült ürülnöm, kiirtanom egy részét.Fotókat is készítettem...
Fonalféreg
Tisztelt Hölgyem/Uram! A mai székletem tartalmazott egy hosszabb fonalra hasonlító vékony csíkot. Lehetett ez féreg vagy ez normális jelenség? Hogyan...
Végbéltáji viszketés
Tisztelt Doktor Úr! Szerettem volna nagyon részletesen leírni a problémám de sajnos itt nem adott a lehetőség! 2019 július 30án fedeztem fel...
Cérnagiliszta irtas
Kedves Doktor Úr! Cernagilszta fertozessel kezelnek mar tobb honapja. E het elejen 3napon at 1x1 vettem be es a 4.napon is mozgo gilsztat lattam a...
Mebendazolra fogyasztható-e alkohol?
Tiszteletem Doktornő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy ismerősom Vermox tablettát szed azonban nem tudja biztosan, hogy hogyan működik...