Rekeszizomsérv és inzulinrezisztencia

1987-ben nagy nőgyógyászati műtéten estem át (méh- és petefészek eltávolítás) . Addigi testsúlyom 52 kg. volt. Hőhullámaim és csontritkulásom miatt 6 évig kaptam ösztrogéntapaszt. Ettől kezdve testsúlyom, minden igyekezetem ellenére gyarapodik. Tavaly nyáron gyomortükrözéssel állapították meg a rekeszizomsérvet (37 cm-nél látszik a gastro-oesophageális nyh. váltás, 38 cm-nél a rekeszmozgás, a hiernálódot tgyomorrészlet ép) és vércukorterheléssel az inzulinrezisztenciát (0'p 14, 46 mlU/l, 30'p 71, 26mlU/l, 60'p 178, 9 mlU/l, 120'p 107, 2 mlU/l) . Koleszterin: 6, 2, eGFR-EPI 72, 4 ml/p, egyéb véreredményeim normálisak. Január óta szedem a Meforalt. Itthon étkezem, viszonylag egészségesen táplálkozom, naponta 4-5 x, sok zöldséget, kevés szénhidrátot, szárnyasokat, halat és gyümölcsöket. Cukor helyett nyírfacukrot, sztíviát használok. Üdítőt nem, két liter vizet iszom. Alkoholt nem iszom, soha nem cigarettáztam, napi két ízesítés nélküli kávét iszom. Eddig 5 kg-ot sikerült fogynom, hónapok óta "nem mozdul" a súlyom. Vérnyomásom a korábbi nagyon alacsonyról 140/90-hez közeli értékre állt be, néha "felugrik" (nem mérem naponta) . Vércukromat néha ellenőrzöm, csak akkor magasabb, ha sok gyümölcsöt eszem (legmagasabb érték 11, 2 volt) . Igyekszem sportolni, heti 2-3 x 1 órát mozgok (nyugdíjas nordic walking, gyógytorna, nagylabda, 3-1-2 meridián) . Lift nélküli ház harmadik emeletén lakom. Betegségtudatom nincs, de szeretnék a kellemetlen tünetektől megszabadulni (óriási túlsúly, zavaróan hájas has és gyomor) . Kérdésem: van-e összefüggés a felsorolt diagnózisok között, elkerülhető - e a rekeszizomsérv műtét és hogyan tudok megszabadulni a közel 30 kg-os túlsúlyomtól. Hova fordulhatok, ahol minden panaszommal foglalkoznak?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tomonkó Magdolna válasza elhízás, rekeszsérv témában

Kedves Kérdező!

A nőgyógyászati műtét sajnos hormonális változásokat hoz létre a szervezetben, valószínűleg ezzel társult még az inzulin rezisztencia. Amiket leír (étrend, mozgás) , ezek teljesen helytálló dolgok, életvitelszerűen gyakorolva (mondhatni, életfogytiglan) kifejtik jótékony hatásukat. Amire viszont érdemes még odafigyelni: a napi kalóriafogyasztás összmennyisége. Ha fogyni szeretne, a kiszámított napi kalória szükségletnél 10-15 %-kal kevesebbet kell fogyasztania.

A másik érdekes kérdés: 11, 2-es mért vércukor értéknél nem biztos, hogy inzulin rezisztenciával állunk szemben, felmerül a cukorbetegség lehetősége is. Ezt vizsgálatokkal tisztázni kellene, ugyanis ha ez áll fenn, a napi szénhidrát mennyiséget is számolni kell.

Nem írja, mennyi Meforalt szed naponta, nem biztos, hogy megfelelő Önnek az adag.

A nehezen csökkenthető testsúlynál mindig meg szoktuk nézni a pajzsmirigyet is, nincs-e alul működés, erről sem írt.

A rekeszsérv operáció komolyabb fogyással általában elkerülhető. Ilyenkor csökken a hasűri nyomás, kevésbé terhelődik a rekeszizom, de a műtét szükségességéről mindig egyénileg, gondos vizsgálatokat követően kell dönteni.

Hova fordulhat? Háziorvosának kell tisztában lennie a helyi lehetőségekkel: diabetes gondozókban szoktak lenni oktató programok, kórházban intenzív fogyás céljából befekvési lehetőség, pszihiatriai támogatás a fogyókúrához, stb.

Üdv: dr Tomonkó Magdolna

Kérdés: 2013. szeptember 26., 11:22; Megválaszolva: 2013. szeptember 29., 09:22
Kérdések és válaszok: Elhízás
Miért hízok?
Ezek után mi lenne a megfelelő
Tisztelt Doktornő / úr! Világ életemben hízásra hajlamos voltam. Ha egy kicsit nem figyeltem oda, rögtön felszaladt rám jó-pár kiló. Volt azonban...
Endocrin betegség?
Tisztelt doktornő! problémám kb egy évvel ezelőtt kezdödött.egy ev alatt 32kg ot hiztam, mely foleg arcra, hasra, csipöre ment.lila strıák vannak a...
Kihez forduljak, aki segítene...
Rendkívűl nagy túlsúllyal rendelkezek, a 158 cm magasságomhoz 125 kg vagyok. Egyedül nem megy, kell a segítség. Jártam a háziorvosomnál, aki a...
Fokozott szőrnövekedés, nincs...
Tiszteletem. 4 évvel ezelőtt hypothyreosis-t állapítottak meg nálam. A gyógyszert a mai napig szedem. Ennek ellenére évek óta nem menstruálok...