• Gyenge és túlműködő immunrendszer

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Üdvözletem!

        Az ember sajnos nem tud mindent megkérdezni a rendelőben, ezért is nagyon jó ez az oldal és a sok hasznos válaszuk miatt is.

        Kérdésem az lenne, hogy úgy tudom, hogy ha az ember allergiás valamire az azt jelenti, hogy túlműködik az immunrendszere. Ha viszont mindig elkap náthát, fertőzéseket, bacilusokat akkor viszont alulműködik az immunrendszere vagyis gyenge. Hogy lehetséges, hogy mind a két eset fennáll. Lehet valakinek, hogy egyszerre allergiás is (tehát túlműködik az immunrendszer) és egyszerre tele van baktériumokkal, visszatérő fertőzésekkel (azaz gyenge az immunrendszere).

        Köszönöm válaszukat.

        WEBBeteg szakértő válasza a immunrendszer témában

        Kedves Kérdező!

        A dolog nem ennyire fekete vagy fehér. Az immunrendszer nagyon bonyolult módon működik, sokféle folyamat pontos mechanizmusa a mai napig nincs tisztázva. Azt kijelenteni, hogy allergiásoknál túlmüködik az immunrendszer, fertőzéses betegségek esetében alulműködik, a dolgok túlzott leegyszerűsítése, és nem is igaz. Az immunmechanizmusok nagyon sokfélék, számos sejt, hírvivő fehérje, egyéb faktor játszik benne szerepet, sok lépésen keresztül alakul ki egy-egy tünet.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész Itt kérdezhet

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2010-05-22 17:07:11; Megválaszolva: 2010. május 22., 17:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: