• Koleszterin - mi a triglicerid szerepe?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő/úr!

        Vérképemből kiderült, hogy 7.4 az összkoleszterinszintem (23 éves vagyok). A rossz koleszterinnek mondott LDL koleszterinem 3, 9, míg a HDL 3.3. Triglicerid 0.5.

        Kíváncsi lennék, hogy az össz számít vagy ez az arány is? Mire utal a HDL koleszterin magas szintje? A trigliceridnek mi a szerepe?

        Köszönöm válaszát előre is!

        WEBBeteg szakértő válasza a koleszterin témában

        Tisztelt Hölgyem! Uram! Kétféle koleszterint különítünk el, a HDL-koleszterin, az ún. "jó" koleszterin, (High Density Lipoprotein-koleszterinaz). LDL-koleszterin a "rossz" koleszterin. A magas LDL-koleszterin és alacsony HDL-koleszterin az érelmeszesedés, illetve az annak következtében kialakuló betegségek egyik legfontosabb előjelzője és okozója. Míg az LDL-koleszterin a vérben feldúsulva az erek falában rakódik le, a HDL-koleszterin magas aránya azért kedvező, mert e zsírcseppecskékben az erekben már lerakódott koleszterin szállítódik vissza az érfalból a májba, ahol lebontódik. A triglicerid egy másik vérzsírféleség, a szívinfarktus egyik önálló rizikófaktorának tekintik. A trigliceridszint különösen elhízásban, cukorbetegségben vagy alkoholfogyasztás esetén emelkedik meg, nőkben gyakran magasabb.


        Dr. Rákóczi Éva, Belgyógyász-fertőzéstan szakorvos
        Itt kérdezhet

        Kérdés: 2010-03-15 06:51:03; Megválaszolva: 2010. március 15., 06:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: