Macskakarmolás

Tisztelt Címzett! A hétvégét Balatonon töltöttem, ahol megkarmolt véletlen (kollégám rajtam keresztül emelte fel) egy cica. A cica egészségesnek nézett ki, jó húsban volt, egy-két olyan terület volt a nyakán ahol ritkább volt a szőr. Barátságos volt, tiszta volt a szeme, kereste a társaságunkat. ottani gondnok elmondása szerint a szomszédé csak átjár pockot fogni, ételért. A karmolt seb vérzett kicsit, bepanthen plussal kezeltem le. A cica mosakodott többször. Érdeklődnék, hogy szükséges e a veszettség elleni oltás? Tudom, hogy itthon több éve nem találtak veszett állatot, de bizonytalan vagyok, azért mert a cica a mancsát is nyalogatta tisztálkodás közben. Köszönöm a tájékoztatást!

Dr. Szanyi Andrea válasza veszettség elleni védőoltás témában

Kedves Kérdező! A Webbeteg portálon felelősséggel ilyen irányú állásfoglalást nincs lehetőségem adni. Tisztázandó, hogy a macska megfigyelhető-e, oltott-e, milyen mély a seb. Az oltás szükségességét ezek alapján mérlegeli a z NNK (Nemzeti Népegészségügyi Központ, volt ÁNTSZ). Mélyebb seb esetén tetanus oltás is mérlegelendő. Megjegyzem, hogy kisebb baj a veszettség ellenes oltási sort feleslegesen beadni, mint maga a betegség, ami nem gyógyítható.

Cikkek a témában
    Nincs találat!
Megválaszolva: 2022. május 31.

Kérdések és válaszok: Egyéb

Állatharapás
Tisztelt Dr. Szabó Zsuzsanna! Munkám során járunk ki terepre. Egyik alkalommal, most április 5.-én, egy illegális területfeltöltésnél jártunk, ahol az egyik...
Kislány szedhet-e fitoösztrogén...
Baba cipő dilemma
Csuklás oka
Alacsonyabb neutrofil szám kóros?
Székelés utáni viszketés