A fájdalom oka lehet-e gerinc eredetű?

Tisztelt Doktornő! Decemberben egy atipusos tüdőgyulladás lezajlása után, mely láz nélkül, száraz folyamatos köhögéssel, orrdugulással mely a mellkason át a gyomorszájig tartott a tüdőgyógyász azt mondta, hogy refuxom van. Covid tesztek negatívak voltak (gyors, PCR és később a vér) . Pantoprazole és Quamatel gyógyszereket és diétát javasolt. Sajnos az addig csak köhögés és orrdugulás azóta sok tünettel növekedett. Januárban volt altatásos gyomortükrözésem, renyhén záródó gyomorszáj megállapításával és negatív szövettannal. Két hétig utána nagyon rosszul voltam. Állandóan ég a mellkasom, szegycsontom, gyomorszájam, ingerel a köhögés és állandóan böfögöm (de nem savasat) . Szaghalucinációm lett: a szobákban és konyhában eltérő erősségű szagokat érzek folyamatosan, amit máshol nem és a családom sem érez. Ekkor levegőt is nehezen tudok kapni, és a mellkasom szinte ég és fáj. Oldalra fordulni nem tudok, mert olyan mintha nyomnám a mellkasom és nem kapok tőle levegőt. Hanyatt fekve még a takaró súlya is nyomja a mellkasomat. A gyomorszájam nagyon érzékeny, egész a köldökömig és a bordakosár alatt mindkét oldalon. Hozzá sem lehet érni, melltartót sem tudok viselni, mert fulladok. Ez a terület gyakran fáj is, főként kisebb megterhelések esetén (pl. sétálás, kisebb házimunka után) . Január közepe óta táppénzen vagyok, már idegileg is kimerültem a pszichiáter Frontint 3x0,25mg és Brintellixet 1x20mg írt fel, illetve altatónak Gerodormot, pajzsmirigyre Euthyroxot 150 mg szedek és kb napi 2 Algopyrint fájdalomcsillapításra. A tüdőgyulladás óta a maszkot sem tudom használni, mert kapar a torkom és ég a mellkasom. Ezért orvosokon kívül szinte sehova nem megyek. 1 hónapja, heti 2 alkalommal akupunktúrára is járok, ő állítólag jól tudja kezelni a refluxot. Sajnos nekem még a pszichés pontjaimat kezeli, illetve más szerveket, a refluxot majd utána fogja direkt kezeléssel javítani.  Péntektől viszont újra iszonyatosan felerősödtek a leírt tünetek, toroktól köldökig, illetve a szagérzet is visszajött. Fizikai terhelésre a gyomorszáj és vele párhuzamosan a hát is fájt eddig is. Múlt héten párszor végeztem néhány tornagyakorlatot és olyan légzőgyakorlatot, ahol a rekeszizmot két kézzel kellett finoman összenyomni.  Decemberben a tüdőgyulladás alatt csak ültem (feküdni nem tudok mert akkor megfájdul a fejem) és semmit nem csináltam, majd 2 hétre elmentem dolgozni. Január közepétől újra táppénzen vagyok, amiből az első 2 hónapban szintén csak ültem és semmi tevékenység nem volt. Az utóbbi hónapban próbáltam már kisebb házimunkákat és kisebb sétákat végezni. Minden alkalommal fájdalmat kezdtem érezni a szegycsonttól a gyomorszájon át a köldökömig, illetve oldalra pedig a bordacsontok és az alattuk lévő területen. Ez a körülhatárolt terület séta esetén intenzívebben, egy mosogatás esetén pedig enyhébben jelentkezik. Ezzel párhuzamosan a hátam szintén nagyon megfájdul. Ma voltam gastro kontrollon, ahol a gyógyszer adagomat csökkentették, a diétát folytatnom kell, a fájdalmakra pedig azt mondta, hogy gerinc eredetűek, menjek reumatológiára CT vagy MR-re és kezelésre. A gyomorszájam már évek óta érzékeny volt nyomásra, de nem ilyen mértékben. A köldököm szintén érzékenyebb volt, még egy övet sem tudtam felvenni. De ez az erős fájdalom a körülhatárolt területen ezzel a betegség sorozattal jött ki. Gerinc fájdalmaim már 23 éves korom óta vannak, kb. 10 éve volt nyakcsigolya műtétem (V-VII titán rögzítéssel) . Sajnos a reumatológiai kezelések eddig nem segítettek, ugyanis fejfájásos, fejzsibbadásos és szédüléses tüneteim vannak már 12 éve, így a reumatológiai kezelések behatároltabbak. Így inkább más technikákat szoktam igénybe venni, most is azért járok akupunktúrára. Nem igazán tudom elfogadni a gasztros orvos véleményét erről, hogy a gerinc okozza ezeket a fájdalmakat, ezért kérem az Ön segítségét, mert egyelőre a séta is fájdalmat okoz, nemhogy az esetleges kezelések.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza reflux témában

Tisztelt Kérdező!

Sajnálom, hogy mindezeket a megterhelő tüneteket ilyen intenzíven és ilyen régóta meg kell élnie, együtt érzek Önnel és sajnálom hogy ezen kell keresztül mennie. Mivel a leleteit nem ismerem, ezért a válaszomban az ön által leirtakra tudok csak hagyatkozni.

Ha nem tudja elfogadni a gasztroenterológus véleményét még mindig kérhet másodvéleményt egy másik gasztroenterológus szakorvostól, hátha tudna kiegészítő terápiát javasolni.

Panaszai ilyen jellegűnek tűnnek a leírásából. Mindazonáltal nem kellene elvetni az első szakorvos véleményét a mozgásszervi kivizsgálással kapcsolatban sem, hogy komplex kivizsgálás során részletesebb eredményt kapjon az állapotáról és így megfelelő kezeléshez juthasson, főleg tekintve hogy régóta vannak ilyen jellegű panaszai is, sőt műtötték is.

Talán a pszichiáter mellett pszichológus is segíthetne még önnek, beszélgetéssel, esetleg relaxációs technikákkal geldolgozni önnek ezt a nehéz élethelyzetet.

Mielőbbi jobbulást, kitartást kívánok, üdvözlettel Dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. április 17., 12:07; Megválaszolva: 2021. május 08., 23:41
Kérdések és válaszok: Egyéb
Melyik gyógyszert szedjem
Tisztelt Doktor Úr! 2 hónapja próbálkozok quamatellel- 20-40mg- változó dózisban. Csak kicsit használ a gyomorégésre , de a fő problémám a...
GYOMORSAV GERD REFLUX, SZÉKREKEDÉS
Kedves Doktorúr! GERD epés reflux és székrekedés, aranyér panaszaim miatt írok Önnek. Panaszaim körülbelül 6 éve állnak fenn, azóta az alábbi...
VENTER HASZNÁLHAT?
Kedves Doktor úR! Elméletileg volumenrefluxom van, azért ég a gyomrom. Szedek 3x1 itorpide ot és progastro 825-t. Sajnos a gyomorégés még mindig...
Gyomorfájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim egy éve kezdődtek. Gyomortáji fájdalmaim voltak, ami 4-5 napig tartott enyhe hányinger érzéssel és puffadással járt....
Reflux és rekeszizomsérv.
Már diagnosztizált betegség. GERD oesophagitissel. Hiatus hernia. Postcholecystectomiás syndroma. Tisztelt doktor úr! A panaszom az lenne hogy kb 3...