GYOMORSAV GERD REFLUX, SZÉKREKEDÉS

Kedves Doktorúr! GERD epés reflux és székrekedés, aranyér panaszaim miatt írok Önnek. Panaszaim körülbelül 6 éve állnak fenn, azóta az alábbi gyógyszereket szedtem (Rabyprex, Omeprazol, Esomeprazol, Rabeman, Emozul) . Legtöbbször napi 20 mg-ot szedtem, de volt olyan időszak, amikor 40-et. Idén tavasz eleje óta a tüneteim fokozódtak, égő érzést érzek a nyelőcsövem alján, ha jól tudom, ez a típusos GERD tünetek egyike. A GERD-et kiváltó tényezők rám nem jellemzőek: nem dohányzom, nem iszom alkoholt, szénsavas italokat sem kávét, nem vagyok elhízva, 173 cm vagyok és 67 kg, nem történt változás a súlyomban, fűszeres csípős és zsíros ételeket nem fogyasztok, nem eszem későn, hanem napközben többször keveset. Ami talán gondot okozhat, hogy néha szoros nadrágot hordok és szeretem az édességet (bár csokit nem eszem, mivel ez fokozza a tüneteket) . 1 hónapja reflux párnát használok, és a bal oldalamon fekve alszom. Tüneteim a 6 év alatt váltakozóan jelentkeztek, melyet étkezés és stressz is befolyásolt, ezért nagyon igyekszem odafigyelni ezekre a tényezőkre, de sajnos nem mindig tudom tartani a diétát. A gyógyszeres kezelést mindig Gavisconnal egészítettem ki. Gyomortükrözésem 2017 augusztusában és 2018 októberében volt, az utóbbi alkalmával vastagbéltükrözést is végeztek. A refluxon kívül székrekedésem is van kürülbelül 4-5 éve, illetve már aranyerem is lett. 2 éve nyáron pár alkalommal véres volt a székletem, így elmentem proktológushoz, aki megállapította, hogy belső aranyerem van, viszont egy ideje én ki is tudom tapintani, tehát szerintem már külső is van. A székrekedésre Laevolacot szedek napi 1-2 alkalommal körülbelül 2 hónapja. Székletem néha 4-5 naponta jelentkezik, de a laevolac szedése óta 1-2 naponta. (A futás is segíteni szokott) Másfél hónapja elmentem gasztroenterológia szakrendelésre, ahol elküldtek vérvételre. A helicobakter pylori <0,40 U/ml, cöliákia szűrőteszt negatív lett. Augusztus 24-én magánrendelésen a 2018-as gyomortükrözésem eredménye alapján 2x40mg Emozulet írtak fel, melyet 4 hétig kell szednem, ezután kell csökkenteni napi 1x40 mg-ra a dózist. A 2018-as tükrözés alkalmával megállapították, hogy a gyomorszájam nem zár rendesen, ez is okozza a panaszokat. 2018-as tükrözés diagnózis: dysfunctio cardiae. GERD LA C. Epés reflux. Terápia 1x20mg Rabyprex folytatása mellett prokinetikum 3X1 Itopride. Érdeklődni szeretnék, hogy doktorúr szerint is javasolt-e most a 2x40 mg Emozule szedése? Eddig 1x20mg Rabemant szedtem, én így kicsit soknak tartom ezt a napi 80 mg-ot. Doktorúr szerint mikor lehet szükség újabb gyomortükrözésre? Az eddigiek során nem történt mintavétel. Előre is nagyon köszönöm a segítségét!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza reflux témában

Az Emozul 40mg-ja egyenértéű a rabeprazol 20 mg-jával, így azért csak duplázás lenne, nem 4x-es dózis. Ha jelenleg panaszos, akkor indokolt a 2x40mg-os dózis. Mintavétel súlyos nyálkahártya-eltérés esetén szükséges, a gyógyszeres terápia mellett 2-3 évente érdemes azért endoscopos kontrollt végeztetni.

Kérdés: 2020. augusztus 28., 10:02; Megválaszolva: 2020. augusztus 28., 10:12
Kérdések és válaszok: Egyéb
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?
Covid oltás után alkohol?
Hasi fájdalom
Éjszakai izzadás