Gyomorfájdalom

Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim egy éve kezdődtek. Gyomortáji fájdalmaim voltak, ami 4-5 napig tartott enyhe hányinger érzéssel és puffadással járt. Aztán jött 1-2 hónap szünet és újra kezdődött. Majd a szünet hossza csökkent és a hányinger erősödött és egyre tovább tartott, az utóbbi már majd két hétig. A gyomorfájdalom is megmaradt, puffadást is érzek, valamint nagyon sokat "morog " a hasam és evés után szinte mindig köhögök. Hátfájdalmam is volt, ami vagy három éve kezdődött és elég erős lett, a gerincem közepe fájt, amit reumás fájdalomnak véltek. Van egy nagyon érdekes tünetem, ami hosszú évek óta fennáll (10-12 éve) . Voltam kardiológián (terheléses ekg,, monitor, izotópos vizsgálat) elég sokszor, pajzsmirigy uh, gégészeten de sehol semmi. A tünetem, hogy naponta több alkalommal a torkomban fura érzés van, valahol a gége alatt, mintha belülről odaütnének sokszor egymás után, ami pár másodpercig tart. Volt hogy nézem az újjaimmal a nyaki ütőerem és érzem, hogy többet dobban. Persze a monitorozás több alkalommal sem mutatott semmit. Ezt azért írtam, mert öt hete voltam gasztroenterológusnál és Ön szerint is összefüghet ez a tünet az orvos által megállapított refluxal? Kaptam Contoloc 40 mg tablettát (2x1) , a hátfájdalmam egyszerűen elmúlt, az evés utáni köhögés enyhült, talán ritkábban érzem a torkomban az ütő érzést, de visszajött az evés utáni gyomorfájdalom, a puffadás. Vashiányos vagyok, amire Maltofert szedek, glutén érzékeny nem vagyok, erre vizsgáltak, a tejtől fáj a hasam de erre nem vizsgáltak csak tapasztaltam, 2008-ban terhes voltam, azóta zsírmájam van, van rajtam egy kis felesleg, nem fogytam, sőt jó az étvágyam, székletem általában megfelelő, de néha lágyabb, rendszeresen mozgok, heti 2-3 alkalommal futok...hát nagyjából ennyit magamról. A kérdésem az lenne, Ön szerint hova menjek tovább, hova kérjek beutalót, mi lehet a baj? Nagyon szépen köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Melinda

Dr. Plósz János válasza reflux témában

A panaszok enyhülése arra utal, hogy legalábbis részben reflux állt mögöttük. Emiatt a jelenlegi savcsökkentő terápiát érdemes legalább 3 hónapig használni (majd ezt követően fokozatosan csökkenteni a dózist, amíg lehet) . Az étkezést követő puffadás, gyomorfájdalom lehet meglassult gyomorürülés következménye, erre megpróbálható prokinetikus hatású szer használata (Itopride) , mely a reflusot i kedvezően tudja befolyásolni. Ha nem vészes a vashiány, a Maltofer helyett megpróbálható természetes vaspótlás is (pl. Floradix Krauterblut) , ennek kevésbé valószínű, hogy mellékhatása lenne (mert a vastabletták gyakran okoznak gyomor-bélrendszeri panaszt) .

Kérdés: 2020. június 23., 10:32 ;Megválaszolva: 2020. június 24., 17:42
Kérdések és válaszok: Egyéb
A fájdalom oka lehet-e gerinc...
Melyik gyógyszert szedjem
Tisztelt Doktor Úr! 2 hónapja próbálkozok quamatellel- 20-40mg- változó dózisban. Csak kicsit használ a gyomorégésre , de a fő problémám a...
GYOMORSAV GERD REFLUX, SZÉKREKEDÉS
Kedves Doktorúr! GERD epés reflux és székrekedés, aranyér panaszaim miatt írok Önnek. Panaszaim körülbelül 6 éve állnak fenn, azóta az alábbi...
VENTER HASZNÁLHAT?
Kedves Doktor úR! Elméletileg volumenrefluxom van, azért ég a gyomrom. Szedek 3x1 itorpide ot és progastro 825-t. Sajnos a gyomorégés még mindig...
Reflux és rekeszizomsérv.
Már diagnosztizált betegség. GERD oesophagitissel. Hiatus hernia. Postcholecystectomiás syndroma. Tisztelt doktor úr! A panaszom az lenne hogy kb 3...