• Gyomorfájdalom

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim egy éve kezdődtek. Gyomortáji fájdalmaim voltak, ami 4-5 napig tartott enyhe hányinger érzéssel és puffadással járt. Aztán jött 1-2 hónap szünet és újra kezdődött. Majd a szünet hossza csökkent és a hányinger erősödött és egyre tovább tartott, az utóbbi már majd két hétig. A gyomorfájdalom is megmaradt, puffadást is érzek, valamint nagyon sokat "morog " a hasam és evés után szinte mindig köhögök. Hátfájdalmam is volt, ami vagy három éve kezdődött és elég erős lett, a gerincem közepe fájt, amit reumás fájdalomnak véltek. Van egy nagyon érdekes tünetem, ami hosszú évek óta fennáll( 10-12 éve). Voltam kardiológián ( terheléses ekg,, monitor, izotópos vizsgálat) elég sokszor, pajzsmirigy uh, gégészeten de sehol semmi. A tünetem, hogy naponta több alkalommal a torkomban fura érzés van, valahol a gége alatt, mintha belülről odaütnének sokszor egymás után, ami pár másodpercig tart. Volt hogy nézem az újjaimmal a nyaki ütőerem és érzem, hogy többet dobban. Persze a monitorozás több alkalommal sem mutatott semmit. Ezt azért írtam, mert öt hete voltam gasztroenterológusnál és Ön szerint is összefüghet ez a tünet az orvos által megállapított refluxal? Kaptam Contoloc 40 mg tablettát (2x1), a hátfájdalmam egyszerűen elmúlt, az evés utáni köhögés enyhült, talán ritkábban érzem a torkomban az ütő érzést, de visszajött az evés utáni gyomorfájdalom, a puffadás. Vashiányos vagyok, amire Maltofert szedek, glutén érzékeny nem vagyok, erre vizsgáltak, a tejtől fáj a hasam de erre nem vizsgáltak csak tapasztaltam, 2008-ban terhes voltam, azóta zsírmájam van, van rajtam egy kis felesleg, nem fogytam, sőt jó az étvágyam, székletem általában megfelelő, de néha lágyabb, rendszeresen mozgok, heti 2-3 alkalommal futok...hát nagyjából ennyit magamról. A kérdésem az lenne, Ön szerint hova menjek tovább, hova kérjek beutalót, mi lehet a baj? Nagyon szépen köszönöm válaszát. Üdvözlettel, Melinda

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A panaszok enyhülése arra utal, hogy legalábbis részben reflux állt mögöttük. Emiatt a jelenlegi savcsökkentő terápiát érdemes legalább 3 hónapig használni (majd ezt követően fokozatosan csökkenteni a dózist, amíg lehet). Az étkezést követő puffadás, gyomorfájdalom lehet meglassult gyomorürülés következménye, erre megpróbálható prokinetikus hatású szer használata (Itopride), mely a reflusot i kedvezően tudja befolyásolni. Ha nem vészes a vashiány, a Maltofer helyett megpróbálható természetes vaspótlás is (pl. Floradix Krauterblut ), ennek kevésbé valószínű, hogy mellékhatása lenne (mert a vastabletták gyakran okoznak gyomor-bélrendszeri panaszt).


        Kérdés: 2020. június 23., 10:32; Megválaszolva: 2020. június 24., 17:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: