Pajzsmirigy hormon probléma?

Kedves Doktornő! 75. éves nő vagyok, eü-i problémáim: pajzsmirigy alulműködés, magas vérnyomás betegség, reflux, fülzúgás /balfül/, ami nem állandó. Vannak napok, amikor nem zúg, éjszaka egyáltalán nem, van olyan nap amikor hol zúg, hol nem. Egy ideje/ kb 2 hete/ olyan panaszaim vannak, amik eléggé aggasztanak. Naponta többször is szívdobogás érzésem van, ami olykor nagyfokú fáradsággal, felerősödő fülzúgás, valamint a talpam hideg érzésével is párosul. Nagyon furcsa , hogy a talpam sokszor annyira fázik, olyan érzés, mint ha jégen állnék. A kezemmel megtapintva viszont nem érzem hidegnek. Voltam már ezen ok miatt ultrahangos vizsgálaton ahol megállapították, hogy nincsen érszűkületem. A pulzusom 50-66 szokott lenni, ritkán felmegy 70 fölé. Mértem már reggel ébredés után 47-48 pulzust is. Ez a szívdobogás érzés teljesen új jelenség nálam. Egy-egy ilyen „rosszullét” viszonylag rövid ideig tart, kb 5-10 perc és utána ez elmúlik, mint ha semmi nem lett volna, kitűnő a közérzetem, erőnlétem. Azonban teljesen kiszámíthatatlan mikor kezdődik elölről minden. Van olyan nap, amikor 3x4 szer is előfordul, de volt már olyan is hogy akár 3 napig semmi panaszom nem volt. Egyébként igen aktív vagyok és jó erőben érzem magam. Napi szinten rendszeresen mozgok, szobabicikli, gyaloglás, házimunka stb. A pm alúlműködésre L-Thyroxint szedek 50 mg-t, a vérnyomásomra Micardis 40mg/nap, 1 db Rawel Sr 1.5mg, a Betaloc Zok helyett egy féléve Ivabradine Ampharm 12.5mg, este egy fél és reggel egy fél tabletta. A Betaloc Zok- a mellék hatása miatt- 20 év szedése után lett lecserélve./ pikkelysömör/. A refluxra már 8 hónapja nem szedek gyógyszert, különben 3 évig folyamatosan szedtem a Pantoprazolt. Szakorvos tanácsára abbahagytam a szedését. Kb. 3 hónapja a fülzúgásra szedtem mostanáig Nootropilt 800 mg naponta 2x és Tebofortán 120 mg-t /nap. Sajnos úgy vélem most utólag,hogy nagy hibát követtem el, amikor is kb 3 hónapig ittam a friss gyömbérből készült teát naponta egy csészével a szedett gyógyszerek mellett. A gyömbérnek csak a jó hatásait vettem figyelembe és az ellenjavallatot nem kutattam mostanáig. Ennek alapján 5 napja nem szedem sem a Nootropilt, sem a Tebofortánt és a teát sem iszom, mivel arra gondoltam valószínű a pajzsmirigy hormon szedése mellett ezek együttes hatása okozza nálam ezt a panaszt. A TSH január végi labor eredmény szerint:2,701 volt /0,550-4.780/ Szeretném megkérdezni, hogy az lehetséges e, hogy a fent említett gyógyszerek és a tea fogyasztása együtt okozzák nálam ezt a „zavart”? Tekintettel a járvány helyzetre nem tudok merre indulni ezzel a problémámmal, ezért kérem a doktornő tanácsát mit tudnék tenni a panaszom enyhítésére. Szedhetem-e újra a Nootropilt, mivel a fülzúgásra jó hatással volt. Válaszát várva előre is nagyon köszönöm Tisztelettel

Legfrissebb cikkek a témában

    Nincs találat!

Dr. Szanyi Andrea válasza a ritmuszavar témában

Kedves Kérdező! A Nootropil alkalmazási előiratában a lehetséges mellékhatások között nem szerepel ritmuszavar, a Tebofortan esetében megemlítik a szívdobogásérzést, de az alacsony pulzusszámot nem. A gyömbér elsősorban nagyobb adagban vérnyomáscsökkenést, esetleg szívritmuszavart okozhat. Ha a Tebofortan és a gyömbér elhagyása ellenére észleli magán a leírt tüneteket, akkor nem ezek okozzák. Javaslom, keressen fel kardiológust, aki rutin EKG mellett 24 órás EKG-t (Holter) is tud készíteni. Ennek eredménye alapján eldönthető, hogy milyen típusú ritmuszavar áll fenn és ez igényel-e további teendőt.

Kérdés: 2020. május 22., 15:42; Megválaszolva: 2020. május 24., 20:09
Kérdések és válaszok: Egyéb
allergia vagy más
Bizsergés végtagokban
Van-e teendőm a köv. vérkép...
Beütöttem a fejem