• Reflux és rekeszizomsérv.

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Már diagnosztizált betegség. GERD oesophagitissel. Hiatus hernia. Postcholecystectomiás syndroma. Tisztelt doktor úr! A panaszom az lenne hogy kb 3 hete folyamatosan állandó jelleggel gombócérzés, torok köszörülés, torokfájdalom, köhécselés, krónikus száraz köhögés (néha köpet), Mintha valami a nyelőcsövemben akadt volna érezésem van. És nem is alszom mostanában jól. Esetleg csendes refluxra gyanakodtam. A fentebb említett rekeszizom sérv (szilva nagyságú) miatt lehet állandó refluxom és begyulladva a nyelőcsövem? Mivel a sérv az sajnos adott így mit lehet a refluxal kezdeni illetve eme fennálló panaszokkal. Sajnos kb 35 kg felesleg van rajtam gondolom ebből le kell adnom. Tartom a diétát és a fejemet éjszaka megemelem. 2 hete Reggel és este szedek Rabeprazolt délben 1 Venter por és este 1 tbl Quamatelt. De sajnos szinte semmit nem érnek! Háziorvosom javasolta Reggel és este Noacid szedését vagy Emozul. Napi 3x Venter és este 1 tbl Quamatelt, étkezésekhez Mezym fortét és ha szükséges akkor Gaviscon szirup. Nem sok ez? A Helicobacter pylori tezstem negatív. Ön mint szakorvos mint gondol erről a problémáról és az ajánlott terápiáról? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A panaszok egy részét okozhatja nyelőcsövön kívüli reflux manifestatio. Ez esetben az életmódi tanácsok mellett a Rabeprazol 2x20mg legalább 3 hónapos használata segíthet, a Gaviscon vagy a Venter kiegészítő terápiként szóba jöhet. Kiegészítésképp prokinetikus hatású szerek használhatók mág (Itopride, Cerucal). A testsúly rendezése természetesen sokat javíthat a refluxon.


        Kérdés: 2020. május 04., 18:46; Megválaszolva: 2020. május 07., 20:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: