• reflux gyogyszerváltás rosszullét

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor úR! Közel 10 éve küzdök refluxos panaszokkal hullámzó mértékben. Tünetek gyomorégés melkasi fájdalom éjszakai fulladás légszomj erős puffadás amely szintén légzési nehezsegeket okoz. Utobbi honapokban visszatértek a fent emlitett tünetek. Rabyprexet szedtem az elmult években 20-20mg majd csokkentettem ésténként 20-ra, ennél lejebb sosem sikerült menni. Az utóbbi hónapokban köhögés társult a tünetekhez , lrgfőképp mikor tartalmazott valamit a gyomrom. Gasztrós tanácsára a gyogyszer hosszutavu mellekhatasit elkerülendő gyogyszert váltottunk ha amugy sem használ megfelelően, FAMOTIDINRE. Tegnap este vettem be az elsőt. Azóta erős puffadás hascsikarás hasmenés gyengeség erős hasi diszkonfort érzéstől szenvedek. A köhögésem kicsit javult. Aggódok nem igazán értem a gyogyszerek közötti külömbséget és nem tudom mi zajlik most az emesztro rendszeremben. Normálisak ezek a tünetek? Van okom aggódni ? Tehetek ezellen valami hogy legalanbb aludni tudjak? Diagnózist csatoltam! Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        A famotidin okozhat mellékhatást, ha valóban ez okozza, akkor ez a hatóanyag kiesik a választandók közül. Égyébként is, lényegesen gyengébb savcsökkentő hatása van, így panaszos állapotban nem gondolnék lefelé való váltásra. Érdemes más PPI hatóanyagot kipróbálni (esomeprasole, pantoprazole), első körben 2x40mg dózisban, esetleg prokinetikummal kiegészítve (Itopride 3x50mg).


        Kérdés: 2020. április 24., 18:06; Megválaszolva: 2020. április 25., 20:11

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Hüvelygomba és fogamzásgátló
        Online konzultáció
        Milyen az online konzultáció megítélése itthon? Bíznak benne az emberek?
        Allergiás?
        Nem az orrunk az egyetlen testrész, amely allergia esetén érintett lehet.