• Régóta fennálló reflux

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr! 4 éve diagnosztizáltak nálam nyelőcsőfekélyt, illetve lisztérzékenységet.Ekkor folyamatosan szedtem esomeprazolt, noacid stb.( 4 év alatt) 4 éve kitartóan, szigorúan tartom a gluténmentes diétát. Most szeptemberben gyomortükrözésen voltam panasz miatt és megállapításra került, hogy a nyelőcső aborális szakasza hyperaemiás a cardia nyitott gyomor nykh ép, pylorus kerek a bulbus ép. Ekkor 40 mg EMUZOL került felírásra (reggel), APO famotidin 40 mg (este). Februárban elhagytam a famotidint majd az Emuzolt csökkentettem (kb. egy hete 20 mg-ra). Tehát jelenleg csak 20 mg EMUZOLT szedek. Egyáltalán nem iszom szénsavas üdítőitalt, sem alkoholt,kávét, soha nem dohányoztam, odafigyelek az étkezésre, illetve alvásnál a párnát is megfelelően megemelem. Jelenlegi panaszom: Többször van erős gyomorégés, mely Rennie rágótablettára valamelyest javul. Fáj a nyelőcsövem, reggelente torokfájásra ébredek. Az lenne a kérdésem, hogy a gyógyszeres kezeléssel kapcsolatban mit tanácsol? Illetve mit tehetek még ezen felül? Köszönöm szépen válaszát.

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        Ha panasz van (márpedif leírása alapján van), érdemes az Emozul dózisát visszaemelni 1x40mg-ra (sze. akár 2x40mg-ra is átmenetileg). Ha szűnnek a panaszok, újra meg lehet próbálni a dóziscsökkentést. Kiegészítő terápiaként használható a Rennie, a Talcid vagy a Gaviscon.


        Kérdés: 2020. március 30., 17:48; Megválaszolva: 2020. március 31., 13:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Dr.Nő, Dr.Úr! A jobb lábam, főleg a combom, kisebb mértékben a vádli és az ágyéki rész duzzadásával kapcsolatban kérnék tanácsot. A jobb vádlim 1, a combom 4 cm-el nagyobb mint a bal. A duzzadás enyhébb formában már év eleje...