• Rakoncátlankodó belek!

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 39 éves férfi vagyok és a következő problémával/problémákkal küzdöm. Tavaly szeptember végén - október elején indult a dolog azzal, hogy evés után egy/másfél órával, elnehezült a gyomrom, nagyon teltnek éreztem és nehezen tudott ürülni. Néha-néha gyomorégés és szetcsont mögötti tompa nyomással. A székletem napi rendszerességgel reggel egyszer volt az is nagyon laza, néha híg. Elmentem gasztróenterológushoz és kaptam egy normix kúrát probiutikmmal utána, majd elmentem novemberben egy hasi teljes ultrahagnra, ahol minden rendben volt, se gyulladásnak, se megvastagodásnak, sem más eltérésnek nem volt jele. Az ultrahangot végzi doktornő meg is jegyezte, hogy szép a hasam. Aztán ezek a tünetek szép lassan el is múltak, olyan szinten, hogy nagyon ritkán van már csak gyomorégésem és haspuffadásom és az sem zavaró, hanem mondhatni normális, hiszen ezt sokan érzik akiknek nincs baja. Közben figyeltem az étekezésemre, napi többször eszem kevesebbet és kerülök minden olyan ételt ami gondot okozhat (pizza, hamburger, chips, csoki, cukor stb.). Azóta a székletem is rendbe jön, ugyan úgy napi 1xer/2xer van, ritkábban túl laza, vagy híg. Színe és állaga rendben van, nem bűzös. Nagyjából két hete kezdődött az, hogy szinte főként este, általában 6-7 óra útán kezdődnek az alhasi görcsök (nem erősek) és fokozott szélmozgás. A görcsök a szél távozásával enyhülnek. Éjszaka ha felkelek pisilni, vissza fekvéskor érzem a jobb bordaív alatt tompa görcsöt vagy nyomást, de nem zavaró mert vissza tudok aludni, van h ez az érdekes érzés a hasam közepén köldök magasággban is van és néha a jobb oldalt alul. Reggel és napközben egyáltalán nem érzem, csak akkor ha sokat eszem és azt is enyhén jobb oldalt a borda környékén. Étvágyam kitűnő, kedvem jó, közérzetemmel sincs bajom és súlyomat is tartom 95-96Kg között. Most megyek vérvételre, ahol gyulladás markert néznek majd. A kérdésem az lenne, hogy teljesen negatív ultrahang mellett Ön mire gondol? Mert én (mondjuk nem vagyok orvos) de tanácstalan vagyok és nem igazán szeretek utánaolvasni, mert azonnal borzalmas dolgokkal riogatják az embert az interneten. Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a puffadás témában

        A panaszt okozhatja a bélflóra eltérése illetve fokozott irritabilitás is. Az életmódi változtatások teljesen jók, érdemes még rendszeresen, intezíven mozogni (heti 3x1 óra), valamint kúraszerűen probiotikumot használni. Gyógyszeresen Duspatalin, Otilonium, Meteospasmyl panaszvezérelt használata jön szóba.


        Kérdés: 2020. január 24., 14:48; Megválaszolva: 2020. január 26., 12:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: