hogyan tovább?

Kedves Doktor Úr, 68 éves férfi beteg vagyok. Öt hónapja kezdődött: telítettség érzés, étvágytalanság, hányinger - hányás nélkül, inkább csak émelygés. Fájdalom nincs. Ami aggaszt, hogy 11 kilót (!) fogytam. Kolonoszkópia, gasztoszkópia, hasi UH nem mutatott tumorra utaló jelet és lényegében negatívak. Laborvizsgálati eredmények (ebben CRP, Na, K, Ca, Mg, vércukor, SGOT, SGPT, GGT, LDH, LDL, HDL, Se. amiláz, lipáz) negatívak, BMI: 26,5. Korábban emésztőrendszeri betegségem nem volt. Nem dohányzom, nem iszom alkoholt, jórészt vegetariánus vagyok. Négy hónapig diétáztam és a panaszaim csökkentek. Kb. három hete kezdtem visszatérni a korábbi étrendemhez, de ettől a panaszaim visszatértek. A kóla és a savanyú italok jólesnek. Hasi CT-t tervezek és mennék további vizsgálatokra. Doktor Úr, milyen további vizsgálatokat javasol - elsősorban a fogyás okának kiderítésére? Vannak-e betegség-gyanúk a fentiek alapján? Köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza étvágytalanság témában

A hasi CT mindenképp indokolt (a hasnyálmirigy területét ultrahanggal nehéz megítélni) . A panaszt okozhatja gyomorürülési zavar, lelassult gyomor-bélmotilitás is. Ez esetben Itopride tabl. használata segíthet a panaszokon. Több hónapos diéta mellett a saját emésztőenzim-termelés visszaeshet, ez lehet oka a panaszok visszatértének. Mindenképp érdemes azért a diétát bővíteni, de lassan, fokozatosan, akár átmenetileg emésztőenzim-pótlás mellett. Az étvágy visszaszerzésében vitamin és nyomelempótlás is segíthet.

Kérdés: 2019. december 30., 12:55; Megválaszolva: 2019. december 30., 14:58
Kérdések és válaszok: Egyéb
Laboratóriumi eredmény
Lenyeltem!
Serum Calcium
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?