• ppi-re látszólag nem reagáló reflux betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor úr! Szeptember óta refluxos eredetű nyelési problémáim vannak, mellyel október elején jutottam el gasztroenterológushoz (Főleg az étkezések vége fele és esténként jelentkezett, az ádámcsutkám magasságában éreztem az "elakadást", gégészeten nem találtak semmit). Először NoAcid szedését írta fel az orvos 3 hónapos kontrollal, mivel a savgőz iritációja okozhatja a problémát. A gyógyszer szedése UTÁN pár nappal jelentek csak meg a savas tünetek, a torkomig feljött a sav különösen hidegfront idején este-éjjel. 4 hét után visszamentem gyomortükrözésre, ahol veszélyesen kóros eltérést nem találtak: "[...] eszköz akadálytalanul levezethető, nyelőcső nyálkahártyája ép, gastro-oesophageális nyh.váltás 43 cm-nél, rajta kettő 2 mm-es erosió [...] gyomor ép nyh.kép v.: hiatus hernia, reflux oesophagitis (Los Angeles A), H. pylori negatív" + ill. rekeszsérvem is van. Ezúttal Esomeprazole-t és Gaviscon szirupot írt fel az orvos. Sajnos azóta még kellemetlenebb refluxos tünetekkel küzdök (előfordulhat, hogy a gyakoribb hidegfrontok miatt, melyek nagyon megviselnek). A gasztroenterológussal egyeztetve a korábbi 3 hónapos kontrollig kell így szednem a gyógyszert, akkor is ha látszólag nem használ. Labor eredményeim az elmúlt 2 hónapban kétszer is teljesen rendben voltak, az említett gyógyszerek mellett a Progastro 825 készítményt kezdtem el használni 2 hete. Tartom a szigorú reflux diétát, az elmúlt 6 hónapban fogytam 64-ről 58 kilóra. Néha - különösen az említett hidegfrontos estéken, éjjeleken - náthás, slejmes vagyok és rengeteg nyálam termelődik, amit nem is bírok mind lenyelni, ilyenkor félek, hogy félrenyelek és megfulladhatok. Vannak napok, amikor kevésbé érzem rosszul magamat és kicsit jobban tudok nyelni is (többnyire egybefüggő frontmentes napokon). Az a gyanúm, hogy a savcsökkentés csak erősíti a tüneteimet, gyakran úgy érzem reggel is van még a gyomromban emésztetlen étel (pedig este 8-kor eszem utoljára, kis mennyiségű diétás vacsorát), folyamatosan feszítő érzést, puffadást érzek a gyomromban - nagyjából a nyelési nehézségek megjelenése-nyár vége óta ill. beszoruló böfögést, levegőbuborékot a gyomromtól a gégémig, mely - érzésem szerint - az okozója lehet az egész nyelési problémának és erősíti a refluxos tüneteimet. - Előfordulhat, hogy ennyire nem használnak a reflux-ra adott gyógyszerek? Esetleg a fentiek alapján lehetek félre-diagnosztizálva a reflux-szal? - Doktor úr szerint Itopride supremex felírását érdemes lehet kérnem a 3 hónapos kontrollkor így, hogy a ppi-k látszólag nem használnak, vagy rontanak is az állapotomon? Úgy hallottam akiknek a savcsökkentés nem használt és puffadásos problémák társultak a reflux-hoz ez a gyógyszer segített. Segítségét előre is hálásan köszönöm!

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        Panaszát okozhatja fokozott levegőnyelés, de akár nyelőcső-motilitászavar vagy meglassult gyomorürülés is. Az Itopride az utóbbi két esetben jó hatású tud lenni (a savcsökkentők ráadásul rontják a gyomor ürülését). Addig is a levegőnyelés tudatos kerülése (lassú evés, ivás, beszéd, un. "üres" nyelések kerülése) javasolt, diagnosztikában nyeletéses röntgen vizsgálat valamint nyelőcső-impedancia-maniometria vizsgálat jöhet szóba.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. december 27., 17:19; Megválaszolva: 2019. december 28., 11:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Üdvözlöm, testvérem betegsége miatt fordulok Önhöz. Január végétől már átesett néhány vizsgálaton, de a Covid-19 miatt ez félbeszakadt. Panaszai: 3 hónapja alhasi fájdalmak jelentkeznek. Székletürítési nehézségek miatt először...
        Tisztelt Dr. Plósz János Úr! Kb. 3 hete fáj hasam a bal oldalon. A végbelem meg nyom és közbe vérzik is. Január végén voltam vastagbélszűrésem ahol polipot távolítottak el és azt mondták 1,5 év múlva menjek ismét tükrözésre. Nem...
        Kedves Doktornő! Igen sokat segített Köszönöm szépen!Lenne még egy kérdésem.. Nekem tavaly ősszel adták az első szurit,és most februárban a másikat,így most nem adathatom be elvileg,mivel úgy tudom hogy évente maximum 2.őt lehet! Meg azt...
        Kedves Doktor Úr! 4 éve diagnosztizáltak nálam nyelőcsőfekélyt, illetve lisztérzékenységet.Ekkor folyamatosan szedtem esomeprazolt, noacid stb.( 4 év alatt) 4 éve kitartóan, szigorúan tartom a gluténmentes diétát. Most szeptemberben...
        Jó napot kedves Doktornő! Győri Gábor vagyok.Azért fordulok önhöz,mert teniszkönyököm van már tavaj nyár óta.Eddig kétszer kaptam szteroid injekciót a házi orvosomtól,és tudom hogy nem lehet sokszor.De két idős embernek segítek a...
        Tisztelt Doktor úr! Egy viszonylag régóta fennálló problémával fordulok Önhöz. Sajnálatos módon a tavalyi évben nagyjából 7-8 hónapon keresztül rendszeresen fogyasztottam keserűsós, illetve glaubersós vizeket, ugyanis nagyon hajlamos...
        Tisztelt Doktornő!30 éve magasvérnyomás van. 6 éve Egiramlon 10/5mg szedek, napi 1 szemet. Eddig teljen normális értékeim voltak. KB 1 hete szorongás, pánik uralkodik rajtam, amit nem tudok mivel magyarázni. Talán a kialakult járvány ügyi...
        Egy ideje a jobb combom alsó részén(térd felett 10cm kb.) egyetlen pontban először ritkábban, viszont most már egész nap jelentkező szúró fájdalmat érzek. Nem tulajdonítottak neki jelentőségét eddig, de mivel mostanra félóránként...
        Tisztelt Doktornő / Doktor Úr! Egy hete voltam pajzsmirigy UH-on, ahol a következőket állapították meg: pajzsmirigy mindkét lebenye kicsit nagyobb, kifejezetten durván foltosan, echoszegényen inhomogén. Valódi göb egyik oldalon sem látszik. A...
        Tisztelt Doktor úr! Január eleje óta vannak gyomor- és széklet panaszaim. Gyomorégés, hányinger, sűrű büfögés mellett sárgás, zsíros, hurutos székletem volt néha pedig székrekedésem, kb. 7 kilót fogytam 2 hét alatt (stresszes is voltam...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Harc az ajakherpesz ellen
        COVID-19: hivatalos ajánlások
        Tájékoztatók az Egészségügyért Felelős Államtitkárságtól.
        Célzott molekuláris terápiák
        Számos daganattípusban áll rendelkezésre célzott terápia.