• felszívódási zavar

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Jó napot! Nyáron kezdődtek a problémák. Állandóan föl voltam puffadva, gyengeség, állandó fáradság, migrénes fejfájás, étvágytalanság, ahogy fölálltam böfögés, gyomorégés, reggel sárgás, fehéres világos emésztetetlen kemény széklet. Reggelre erős gyomorfájással(köldök környékén) ébredtem és általában hidegek voltak a végtagjaim napközben fáztam állandóan.96kilóról lefogytam fél év alatt 85 kilóra. Komoly diétára fogtam magam és azt vettem észre hogy a gluténos élelmiszerek elhagyása után jelentősen jobban érzem magam. Végig mentem a szokásos vizsgálatokon belgyógyászat, vérvizsgálat, hasi uh, gyomortükrözés. Mindent rendben találtak csak Vasam volt kicsit a határérték alatt. Problémám a következő hogy 2-3 hétig úgy tűnik teljesen jól vagyok, jó az étvágyam kicsit visszatudtam szedni pár kilót, elkezdtem újra aktívan sportolni. De egyik napról a másikra visszatérnek ugyanezek a tünetek 3-4 napig. Utána rendeződnek a dolgok. Nem tudom mi lehet a probléma. Talán diéta hiba.(Bár a vizsgálatok alapján semmi erre utaló jel nem utalt arra hogy gluténérzékeny lennék.) De a vizsgálatok előtt már szigorú diétát tartottam. Gasztroentológusom azt mondta hosszú időre visszamenőleg kimutatható biopsziával a gluténérzékenyeknél a gyomor károsodása. Teljesen tanácstalan vagyok hogy hova tovább. Érdemes volna egy teljes körű ételallergia vizsgálatot készíteni? Vagy fölkeresni egy magánklinikát?

        Dr. Plósz János válasza a coeliakia témában

        Ha a gluténmentes diéta mellett ennyire szépen javult, és időnként a panaszok visszatérnek, akkor azért ez elég valószínű diagnózis. Sajnos teljes gluténmentes étrend mellett sem a szerológia(vérvétel), sem a vékonybél-biopszia nem informatív. Ahhoz, hogy az legyen legalább 2-3 hét gluténfogyasztás szükséges. Ha diéta mellett teljesen jól van, akkor ennek tartása javasolt, ha mindenképp igazolni akarjuk, akkor szükséges a megelőző gluténfogyasztás.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2019. február 02., 10:04; Megválaszolva: 2019. február 04., 12:26

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Érzékeny a bőre?
        Ezerarcú PMS
        Az alábbi tanácsok egyszerűen segíthetnek a tünetek enyhítésében.
        Elkerülnéd az antibiotikumot?