• Gyomortükrözés és reflux betegség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr! 19 éve refluxos vagyok, 11 ev losec utan 8 eve nexiumot szedek, ha minden reggel beveszek egy Nexiumot akkor tünetmentes vagyok, de ha kihagyom akkor nagyon erős lesz a gyomorégés. Volt a gyógyszerről leszokós időszakban gyomorvérzésem is és az évek alatt több hagyományos gyomortükrözés kapcsán állapítottak meg gerd II-őt, sok kisebb gyomorerózióval. HP negatív votl mindig. Kulonben a nexium ota a nyelocso rendben van. Néhány hónapja elmentem egy kapszulás vizsgálatra, ahol a következőt állapították meg:..."a nyálkahártya a fornix és a corpus területében több 1-5 mm-es hyperplasiogen polypus van, a corpus és az angulus területében a nyálkahártya ép volt. Az antrum szabályos, prepylorikusan a nyálkahártya kissé foltosan hyperaemiás, a pylorus kerek, a kapszulát sikerült a pyloruson át vezetni, a bulbus ép, a leszálló duodenumban látótérbe hoztuk a Vater papillát, mely szabályos szerkezetű, a jejunum és az ileum teljes hosszát áttekintve érdemi kóros nem látható, szabályos Kerkring redőzet és megtartott boholystruktúra látható, elvétve 1-1 pontszerű lymphangiectasia megfigyelhető, a terminalis ileum ép, szokásos Peyer plaque-ok láthatók." Olyan információt kaptam, hogy ezek a kinövések nem szoktak rosszindulatúvá fajulni, és a tartós PPI szedés okozza őket. Önnek mi a véleménye tényleg nem kell aggódnom ezek miatt? Válaszát köszönöm.

        Dr. Plósz János válasza a reflux témában

        Igen, helyes az információ a hyperplasztikus polipok illetve a mirgy-hyperplasia nem mutat rosszindulatú elfajulást, kialakulásuk oka az esomeprasole okozta savgátlás (és a következményes gasztrin-szint emelkedés).


        Kérdés: 2018. szeptember 17., 13:51; Megválaszolva: 2018. szeptember 17., 14:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr, Gyenge IBS-D szerű betegséggel kűzdök, ami reggeli 1 kemény és 1-2 lágyabb/hasmenéses székelést jelent. Laktóz érzékeny vagyok és étel allergiám is van. Emellett nehezen kűzdök meg a váratlan helyzetekkel és hajlamos...
        Tisztelt Doktor Úr! Párommal gyermeket szeretnénk, eddig 2 sikertelen próbálkozáson vagyunk túl. Párom 36 éves én 32. Nem szedünk semmilyen gyógyszert és nincs semmilyen betegségünk. Mielőtt belekezdtünk a babatervezésbe voltam...