Food Detective teszt

Tisztelt Doktor Úr! 11 éves kisfiamnál évek óta visszatérő, végtagokon jelentkező erős ekcéma miatt egy éve elvégeztünk itthon egy ételintolerancia-vizsgálatot Food Detective teszttel, ami gluténra és tejre egyértelműen pozitív lett (közepesen erősen elszíneződött a pötty) . A gluténra teljes, a tejre majdnem teljes diétát kezdtünk el, azaz néha előfordul, hogy tejterméket kap pl. egy süti formájában. Az ekcémás tünetek jelentősen enyhültek, ha több édességet eszik (Karácsony, Húsvét) előjönnek, de enyhe és könnyen kezelhető formában. A gyermekorvosunk szerint viszont csak a bélbiopszia adhatna megbízható eredményt, így nem helyes, hogy diétáztatom a gyermekemet, mert a diétával is okozhatok károkat. (Egyébként nagyon odafigyelünk az étkezésére, az ásványianyag-fogyasztására, s bár vékony testalkatú, de magas és erős, sokat sportoló gyermek.) A kérdésem az lenne, hogy Ön szerint megbízható-e a teszt annyira, hogy az eredmény alapján diétázzunk, illetve amennyiben nem, akkor mit tehetnék, ha bélbiopsziát nem szeretnék a gyermeken elvégeztetni. Előre is köszönöm válaszát!

Legfrissebb cikkek a témában
    Nincs találat!

Dr. Plósz János válasza érzékenység témában

Az említett teszt lisztérzékenység (coeliakia) irányába valóban nem fogadható el. Azt vénás vérvételből antitestek kimutatásával lehet megbízhatóan igazolni, de ezt csak akkor érdemes, ha a beteg fogyaszt glutént, diéta mellett az antitestek eltűnnek. Diéta mellett coeliakia esetén is negatív a vékonybél-biopszia is. Véleményem szerint gluténmentesen is lehet úgy étkezni, hogy semmi hiánytünet ne jelentkezzen.

Kérdés: 2016. április 12., 13:42; Megválaszolva: 2016. április 12., 15:25

Kérdések és válaszok: Egyéb

hiperérzékenység?!
Üdvözlöm! Jó ideje már, hogy fenállnak ezek a dolgok, de még csak most kezdtem el utánakeresni, hogy mi is lehet ez. Bármely családtagom, ha kicsit...
Seb típus megítélése
Tisztelt Doktornő! Egy ilyen sebet vettem észre a gyerekemen. Ön szerint lehetséges, hogy ez egy harapás nyom, akár egér? Felnagyítva furcsa a seb...
Magas vérsüllyedés és triglicerid...
Tisztelt Doktor Nő, Válaszolva korábbi kérdésére - igyekszem napi 2 liter tiszta vizet inni, az utóbbi időben munkahelyi stressz miatt...
Féloldali zsiborgás
Lelet kiértékelése