Mellkasi fájdalom és reflux

Tisztelt Doktornő! Már sok éve, 2000. évben diagnosztizálták először a reflux betegséget nálam. Vannak panaszmentes időszakaim, de sajnos van olyan időszak, amikor is nagyon szenvedek tőle. Sajnos egyre gyakrabban. Most éppen ilyen időszakot élek. Nagy fájdalommal járó panaszaim vannak, úgy szokott kezdődni, hogy a gyomorszájnál elkezd fájni a gyomrom, ami fokozatosan erősödik, majd olyan erős görcsös fájdalom következik a nyelőcsőben egészen a garatomig, hogy szinte elviselhetetlen. Az egész mellkasom erősen fáj és a hátamba is átsugároz. Ez a fajta fájdalom sajnos elég gyakran előjön, minden héten egyszer, de van, amikor nem olyan intenzív a fájdalom, valamivel elviselhetőbb. Ez a fájdalom nagyon megvisel, főleg este szokott lenni és szinte egész éjszakám tönkre van téve. Ez a fájdalom nem folyamatos, valamennyi időre megszűnik a gyomorfájással együtt, majd ismétlődik. Az egyik alkalommal annyira erősen fájdalmas volt a mellkasi fájdalom, hogy nem múlt el a Troparin Kombinátum tól sem. Annyira féltem, hogy talán szív probléma, ezért bevettem a nyelvem alá egy Nitromint, majd ezután szűnni kezdett az a szörnyű fájdalom. Olvastam, hogy ez a gyógyszer a nyelőcső görcsöt is megszünteti, remélem nem koszorúér problémám volt. Ez a problémám sajnos úgy veszem észre, hogy nem függ attól, hogy mit ettem. Ha erősen diétázom, akkor is előjön. Két éve volt utoljára gyomortükrözésem, amikor is erős reflux mellett egy kis felmaródást és rekeszsérvet mutattak ki. Helicobakter nem volt. Az orvos azt mondta, hogy nagyon rövid a nyelőcsövem. Kétszer egy tabletta Pantoprazol Sandoz 40 mg szedését írta elő. Ezt a gyógyszert már nagyon régen szedem. Több helyen olvastam, hogy nem egészen jó sok éven át szedni ugyanazt a gyógyszert. Lehetséges, hogy már nem segít az én esetemben, vagy kevés a napi két tabletta? Próbálkoztam a Gelbra 20 mg-os szedésével, de egyértelműen gyenge, és aludni sem tudok tőle éjszaka. 2x 20mg-t szedtem. Szinte ülve alszom éjszaka, de így sem sikerül megúsznom a nagyobb szenvedést. Egy kissé túlsúlyos vagyok, de mindig ilyen voltam. 85 kg a súlyom és 163 cm magas vagyok. Ennek ellenére, hogy ennyi bajom van nem fogytam, talán azért, mert úgy vettem észre, ha gyakran eszem nem fáj a gyomrom annyiszor és annyira. Étvágyam, mint a farkasnak. Egy kis pajzsmirigy alulműködés is van nálam, Letrox 50 mg-ból egyet kell szednem reggel éhgyomorra. Azon kívül vérnyomásbetegségre szedek reggel egy Betaloc-Zok 50mg-os tablettát, valamint Micardis-Plus 40/12.5mg-ból reggel egy szemet. Este beveszek még, hogy aludni tudjak 0.25-ös frontint, vagy időnként 0, 5mg-t. Összesen ennyi gyógyszert szedek. Nagyon megköszönném, ha tudna nekem segíteni abban, hogy enyhítsem panaszaimat. Tisztelettel

Dr. Szigeti Nóra válasza reflux témában

Kedves Kérdező!

A legfontosabbnak azt tartom, hogy cardiológiai vizsgálattal zárják ki, hogy koszorúsér betegsége van. Ha ez nem igazolódik, akkor lesz érdemes a protonpumpa-gátló gyógyszer másik hatóanyagú változatára váltani.

Kérdés: 2016. április 12., 12:23; Megválaszolva: 2016. április 12., 13:01

Kérdések és válaszok: Egyéb

A fájdalom oka lehet-e gerinc...
Melyik gyógyszert szedjem
Tisztelt Doktor Úr! 2 hónapja próbálkozok quamatellel- 20-40mg- változó dózisban. Csak kicsit használ a gyomorégésre , de a fő problémám a...
GYOMORSAV GERD REFLUX, SZÉKREKEDÉS
Kedves Doktorúr! GERD epés reflux és székrekedés, aranyér panaszaim miatt írok Önnek. Panaszaim körülbelül 6 éve állnak fenn, azóta az alábbi...
VENTER HASZNÁLHAT?
Kedves Doktor úR! Elméletileg volumenrefluxom van, azért ég a gyomrom. Szedek 3x1 itorpide ot és progastro 825-t. Sajnos a gyomorégés még mindig...
Gyomorfájdalom
Tisztelt Doktor Úr! Panaszaim egy éve kezdődtek. Gyomortáji fájdalmaim voltak, ami 4-5 napig tartott enyhe hányinger érzéssel és puffadással járt....