Köldöksérv

Kedves Doktornő! Mindenképpen meg kell-e műteni a köldöksérvet? 5 éves a Kisfiam, mindigis kicsit kidudorodott a köldöke, de nem lett nagyobb, nem érzékeny, nem fáj. Meddig lehet ezzel várni, illetve, biztosra mondható-e a köldöksérv vagy lehet más oka is a dudornak? Miből lehet ezt megállapítani? Ha műtétre kerül a sor, mindenképpen szükség van-e altatásra? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel: Nagy Tímea

Dr. Balogh Andrea válasza köldöksérv témában

Kedves Kérdező!

A köldöksérvet az esetek nagy többségében nem kell műteni, általában cseresznyényi vagy annál kisebb méretűek, legtöbb esetben csak esztétikai problémát jelentenek. A nagyobb köldöksérveknél is az a kérdés, hogy a sérvkapu mekkora nagy ugyanis ezen a sérvkapun a belek kicsúszhatnak és ha a sérvkapu szűk a bél nem tud visszajutni a hasüregbe, a bélfal erei elnyomódhatnak, így a bél nem kap megfelelően vérellátást, elhalhat. Tehát ez a veszélye. Azt, hogy kell-e műteni rábíznám a megfelelő gyermeksebész orvosra, hogy döntse el. Mivel a műtét alatt a hasfalat kell helyreállítani úgy gondolom, hogy feltétlenül kell az altatás, mindazonáltal ha a mai modern technika meg is engedné, hogy ne altassák el a gyermeket - bár ilyenről ebben az esetben nem tudok - azért azt is át kell ilyenkor gondolni, hogy egy 5 éves gyermek hogyan tud nyugodtan megfeküdni úgy a műtőasztalon, hogy biztonsággal műthető legyen.

Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos

Kérdés: 2016. január 26., 21:22 ;Megválaszolva: 2016. január 29., 15:52
Kérdések és válaszok: Egyéb
Köldök probléma
megkaptam elöző kérdésemre a választ, de érdekelne bővebben, hogy mitől lehet, és hogy milyen uton gyógyítható, ha csak műtéti uton, ott mit...
Fejfájás okai mi lehet?
Nyomás a fejben
Hepatitis A és B védőoltás...
Sárga tenyér labor eredmény volt