Valóban IBS?

Tisztelt Doktor Úr! Az én történetem előző év júniusára nyúlik vissza, tehát kb 7 hónapja tart. Igyekszem rövid lenni. Júniusban véres volt a székletem. Mivel aznap hasmenésem volt, így ráfogták arra, hogy felmarta a végbelet és ezért volt véres. Persze volt hasi uh és vérvétel is, illetve sebész is megvizsgált. Találtak epekövet, de az nem okozhatta ezt. Onnantól kezdve folyamatosan fáj az alhasam. Július végén kiderült, hogy vesekövem is van. Szenvedtem vele, kipisiltem, de a fájdalom nem múlt el az alhasban. Egészen pontosan jobb oldalon fáj a petefészek és a vakbél környékén, illetve kicsit feljebb. Mivel meg voltam ijedve, hogy komoly a baj, így elkezdtem orvosokhoz járni. A vesekőre felírt antibiotikum után nyálkás és folyós lett a székletem. A vizsgálatok július óta: kb 3 hasi uh, 3 nőgyógyászati vizsgálat és hüvelyi uh, számtalan vér és vizeletvizsgálat, 1 széklettenyésztés, 1 urológiai vizsgálat szintén vér és vizeletmintával és hasi uh-val, vastagbéltükrözés, hasi és kismedencei Mr vizsgálat. Remélem semmit nem hagytam ki. Szóval minden vizsgálat negatív lett. Az epekövemen kívül nem találtak semmit. Annak pedig nem észlelem a tipikus tüneteit. Jobban mondva találtak egy aranyeret, de azzal sincs gondom. Ennyi negatív vizsgálat után a gasztroenetrológus szerint ez IBS. Írt fel rá Dicetelt, ami talán egy icipicit használ. Én viszont nem tudok megnyugodni, attól félek, hogy valami komoly bajom van. Nehezen tudom elhinni, hogy egy egyszerű puffadás erős görcsös és szúró fájdalmat okozhat. Ráadásul nem is tipikusan a hasam fáj, hanem mint feljebb írtam, a jobb alhasam a vakbél környékén. A vakbélgyulladást minden alkalommal kizárják, amikor ügyeletre rohanok, mert erősebben fáj a megszokottnál. Nem szelelek sokat és nem is érzek/hallok hangos bélmozgást. "Egyszerűen" jobb oldalt az alhas környékén non stop szúr és görcsöl az utóbbi 7 hónapban, nagyon ritkán bal oldalon. A székletem változó. Általában folyós és sokszor nyálkás is. Állandó hasmenésem nincs, 1-2 alkalommal megyek el wc-re naponta. Viszont ha megnyomom azon a részen, ahol fáj, akkor ott "hangot ad" a belem. Mintha tényleg levegő lenne benne, ami feszíti. De ha nem nyomom, akkor csak szúr, nem hallok hangot. Ami mostanában még előfordul, hogy fáj a csípőcsontom pont azon az íven, ahol a hasam. Ezért bejelentkeztem reumatológiára is, de még nem jutottam el oda. Gyomortükrözésem is lesz márciusban, bár ritkán fáj a gyomrom, illetve ételintolerancia vizsgálatra is megyek. Az orvos a fogyásom miatt javasolta a gyomortükrözést. Bár szerinte is inkább a stressztől fogytam hirtelen 10 kilót (kb 1 hónap alatt) . Szóval a lényeg, hogy ez valóban lehet IBS? Valóban okozhat ilyen komoly fájdalmat az alhas környékén? Mert tényleg nem igazán érzek puffadást, hanem inkább szúró és görcsös fájdalmat. Valóban kisugározhat a csípőmbe? Egyszerűen már retteg attól, hogy valahol daganatom van és az sugároz az alhasamba. Ha épp jobban görcsöl, akkor meg megijedek, hogy vakbélgyulladás és rohanok az ügyeletre, nehogy perforáljon, ha nem veszik időben észre. Amit még kihagytam: pajzsmirigy alulműködésem, inzulin rezisztenciám, PCOS-em van és magas a prolaktin szintem. Mindegyikre szedek gyógyszert. Felmerült az endometriózis is, de a tüneteim az orvos szerint inkább IBS-re utalnak. Illetve kicsi az esélye szerinte, hogy PCOS mellett endometriózis alakuljon ki, annak ellenére, hogy rendszeres a menstruációm. Azért ebben az irányban is vizsgálnak. Elegem van, hogy 26 évesen állandó fájdalommal és betegségtől való félelemmel élek. Sok gyógyszert is szedek, ami szintén idegesít. Köszönöm, hogy elolvasta és előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel: K. K. Alexandra

Dr. Plósz János válasza hasi fájdalom témában

A vizsgálatok negativitása az IBS diagnózisát erősíti, illetve a panasz egyáltalán nem szól rosszindulatú folyamat mellett. Az IBS-en kívül azért bennem csak felmerül az un. krónikus vakbélgyulladás lehetősége (ez van aki szerint nem létezik, van aki szerint igen) . Ha a panasz nem szűnik, érdemes azért nyitott látásmódú sebészt keresni. Azonban a PCOS-ban lévő petefészek-cysták is okozhatnak hasi fájdalmat. Addig is érdemes pre- és probiotikumot használni legalább 1 hónapig, akár kombináltan is.

Kérdés: 2016. január 18., 11:36 ;Megválaszolva: 2016. január 18., 17:33
Kérdések és válaszok: Egyéb
Alhasi fájdalom
Kedves Doktornő! Alhasi-hasi fájdalmaim már hónapok óta tartanak. Ezek a vizsgálatok történtek sorrendben: -Ultrahang: bal oldali...
irritábilis bél szindróma
Fekvésre szűnő szúrkáló görcsös...
Tisztelt Doktornő! Hetek óta tartó baloldali és has középen,szúrkáló nyilaló görcsös hasfájás miatt kérném szives tanácsát,javaslatát! A...
gyomorfájás
Tisztelt Doktor Úr! Szeretném a szakvéleményét kikérni a panaszaimmal kapcsolatban. Hónapokkal ezelőtt a házi orvosomat felkerestem, mert gyakran...
Alhasi fájdalom és jobb alhasi is.
Szépnapot. Kb 2hete már hogy a köldököm alatt alhas tájékán és a jobb alhasnál fájdalmam van. Láz hányinger székletrekedés nincs.