Táplálék

Tisztelt Doktor úr! Édesanyámnak nyelőcső tumora van. Kemo sugár majd műtét várt rá, de sajnos az elhalt tumor kilukasztotta a légcsövet, így nem műthető mert rossz helyen van, ahhoz ki kellene venni mindkét tüdőt....Betettek neki egy öntágulós fémstentet, hogy bírjon enni. A kérdésem az lenne, mondták hogy darabosat nem ehet, csak pépeset turmixolva ehet, de pl: kétszersült is szétmálik a szájban, vagy a pirítós is, a kenyeret ha levesbe áztatja és megrágja szerintem az is pépes. Ezeket ehetné? Vagy az a cső amit betettek neki csak a pépes kajától nem dugul el, bár azt is korty vízzel kell leöblíteni. Válaszát köszönöm! Üdvözlettel: Kovácsné Andrea

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Plósz János válasza Nyelőcső-stent témában

A kétszersült illetve a kenyér is mehet, folyadékkal jól megrágva. A rostos ételeket érdemes mindenképp turmixolni, amúgy az alapos rágás elégséges tud lenni. A stent átmérője elég nagy, ami miatt a pépes étrendet javasoljuk, az az, hogy a cső felső széle és a nyelőcsőfal közé akadhat a darabos étel.

Kérdés: 2015. szeptember 30., 22:12; Megválaszolva: 2015. október 01., 07:43
Kérdések és válaszok: Egyéb
Alacsony EGFR-epi
Magas konjugált bilirubin
Hasi ultrahang utáni teendők
Combfájdalom
Emelkedett káliumszint