Epekő: kell műteni vagy nem?

Tisztelt Doktornő. Édesanyám nevében írom most levelem, mert hezitálunk a műtéttel kapcsolatban. Édesanyámnak van 3db kb: 1cm nagyságú epeköve amivel műtenék nemsokára. Most valamikor kezdi majd el a vizsgálatokat a műtéthez ami szükséges. Azt mondták neki a kórházba, hogy ki fogják venni az egész epehólyagot vezetékestől mindenestől. Olvastam róla a neten hogy akinél ilyen műtétet hajtottak végre az továbbiakban krónikus hasmenések gyötrik. Vagy írom úgy hogy nem krónikus hanem onnantól kezdve állandó hasmenéssel küzdenek. Mamámnak is volt epekő műtéte, és az élete utolsó 10-évében krónikus hasmenéssel küzdött. Nem tudom, hogy esetleg az étrend miatt volt a rengeteg hasmenése vagy esetleg valami mástól. De azt is mondták hogy mindenképp műtétre szorul, és műteni kell. Sok a kockázata a műtétnek, mondták hogy ha az epe műtét során elfakad abba bele is lehet halni. Édesanyám 1955. 10.01.-én született és nem fiatal már. A kérdésem az lenne hogy a Doktornő javasolná a műtétet vagy azt mondaná hogy simán elélhet még legalább 20-25 évig is ezzel a problémával ha nem bántják az epehólyagját. Igaz hogy mindig panaszkodik, hogy itt fáj meg ott fáj a hasa. Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Szigeti Nóra válasza epekő témában

Kedves Kérdező!

Az epehólyag eltávolítás indoka, ha az epekövek panaszokat okoznak, szövődményhez (pl. epehólyag gyulladás) vezetnek, vagy nagy számú, illetve nagy (1 cm-nél nagyobb) epeköve van a betegnek. Ezek alapján édesanyja epehólyag kivétele indokolt is lehet, de nem egyértelműen.

Kérdés: 2015. február 22., 20:53; Megválaszolva: 2015. február 23., 07:36
Kérdések és válaszok: Egyéb
Laboratóriumi eredmény
Lenyeltem!
Serum Calcium
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?