Szívinfarktus és műtét utáni kóma szerű állapotból a beteg kibillentése

Tisztelt Hölgyem/Uram! Egy egyedi esettel fordulok önhöz. Barátnőm nagypapája kb. 2 hete szívinfarktust kapott, bevitték a kórházba (egyébként ez már a 2. infarktusa volt), kivették az aortáját egészen a csípőjéig, ill pár hasi artériáját és "műerekre" cserélték. Ezután még pár napig altatásban volt, de utána minden rendben ment, felébredt, a műtétet túlélte, pár napig mintha javult volna az állapota, aztán kb 1 hete újra leállt a keringése, újra kellett éleszteni, ami 10 percig tartott, érszűkítőket kapott hogy legyen vérnyomása meg keringése stb. Aztán szintén javulni kezdett, de azóta sem ébredt fel gyakorlatilag. Nem találtak a CT-vel sem agykárosodást, de ezt még nem lehet kizárni. A vegetatív funkciói teljes mértékben működnek, de még részben gép lélegezteti. A rokonok hangjára, ill fájdalomra részben reagál, (szem kinyitás, pulzus növekedés stb.) de azért nem mondhatni hogy tudatosan. A kérdésem az lenne hogy hogyan lehetne valahogy kicsit kibillenteni ebből a kóma szerű állapotból, mit lehetne tenni ennek érdekében. Rokonai minden nap látogatják, masszírozással, beszéddel, zene lejátszással is próbálkoztak. Az orvosok nem túl biztatóak, de a nővérek akik egész nap vele vannak, úgy látják azért van fejlődés. Mit lehet tenni ilyenkor? Valószínű hogy maradandó agykárosodást szenvedett? Előre is nagyon köszönöm a megtisztelő válaszukat! Üdv. Marcell

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a kóma témában

Kedves Kérdező! A leírás alapján a doktorok és a rokonok is mindent megtesznek a betegért. Sajnos, türelemmel ki kell várni a javulást, az idegrendszert érő kedvező ingerek valóban segíthetnek. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2013. december 26., 19:50; Megválaszolva: 2013. december 27., 19:44
Kérdések és válaszok: Egyéb
allergia vagy más
Bizsergés végtagokban
Van-e teendőm a köv. vérkép...
Beütöttem a fejem