Lipóma eltávolítása

Kedves Doktor Nő/Úr! 26éves vagyok és kb. 8éve jelentkezett rajtam az első Lipoma, ami mára már 70db felett van. 0.5cm-4cm között vannak. Mikor elkezdődött voltam vele orvosnál aki azt javasolta, hogy ha nem okoz problémát nem kell vele foglalkozni. Jelenleg se okoz semmiféle fájdalmat, csak már rengeteg van a karomon, hátamon illetve a hasamon. Nem merek belegondolni, hogy esetleg 50-60évesen hogy fogok kinézni. Abban kérném válaszát, hogy egyre több zsírdaganat várható nálam, illetve ezeket egyszerre műtéti beavatkozással el lehet e távolítani és milyen módon? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Dávid

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Mogyorósi Richárd István válasza lipoma témában

Kedves Dávid!

A lipómák eltávolítására esztétikai okokból kerülhet sor, illetve akkor, ha a bőrelváltozás fájdalmassá válik, vagy mozgásban zavaró tényezőként jelentkezik.

A tudomány mai állása szerint jelenleg nincs olyan elérhető gyógymód, amely sebészi beavatkozás nélkül megszüntetné a zsírcsomókat.

A kisebb lipómák sebészi eltávolítása helyi érzéstelenítésben, kimetszéssel történik. Azonban az eltávolítás helyén gyakran a zsírcsomónál feltűnőbb heg maradhat vissza. Lehetőség van a zsírcsomó zsírleszívással történő eltávolítására is, ennél a kezelésnél azonban fennáll a veszélye annak, hogy nem sikerül maradéktalanul eltávolítani az elváltozást és olyan sejtek maradhatnak vissza, amelyből ezen jóindulatú daganat ismét kiújulhat.

Egyszerre természetesen nem távolítható el ennyi lipóma, ennek oka, hogy sok van belőle, különböző lokalizációban és méretben.

Kérdés: 2012. augusztus 23., 11:57; Megválaszolva: 2012. augusztus 26., 09:36
Kérdések és válaszok: Egyéb
Serum Calcium
Vérhigító oltásra
Lehet COVID utóhatás?
Covid oltás után alkohol?
Hasi fájdalom