a lipoma biztosan látszik?

Tisztelt Doktor Úr! A két legalsó bórdaívem között több mint két éve diagnoztiszáltak egy lipomát. Ezt Ultrahang vizsgálattal mg is erősítették. Néha kicsit fájt de nem foglalkoztam vele. Most újra elkezdett fájni és alatta egy fél centivel érzek is egy kemény nem mozdítható nagyából 2x3 cm-es kemény csomót. Elmentem ismét ultrahang vizsgálatra és két csomót írtak le. " A hátsó hónlaj vonal síkjában a bejeleőlt helyen 25x25x8 mm legnagyobb átmérőjű körülhatárolt közepes echogenitású lipomának megfeleló képlet látható. A jobb bordaív alatt a jelzett helyen 35x30x10mm lagnagyobb átmérjű lipomának megfelelő echoszegény echoszegény képlet, észlelhető melynek craniális része körülhatároltan echodús ". Miután megkérdeztem, hogy rendben van-e hogy ez néha fáj is. Ekkor megkérte, hogy emeljem fel a kezem majd tegyem le miközben figyelte a készülékkel a csomót. És azt mondta hogy kivan kötve a szövethez és mivel érzékeny helyen van ezért fájhat néha. Azt tudom, hogy biztosan nem lehet ultrahang készülékkel kijelenteni, hogy valami sarcoma, csak a gyanut keltheti fel amit később ki kell vizsgálni CT, MR esetleg szövettannal. Ezzel nincs is baj. Az én kérdésem az, hogy a ilyen egyértelmű képet ad? Ha a doktor úr azt mondta hogy ez lipoma akkor nem kell agódnom mert ez biztosan látszik a készülékkel annak ellenére hogy kötött (mozgatni nem lehet) az alsóbb rész nem mozgatható kemény és néha fáj is? Mert úgy tudom ha rosszindulatú lágyrész daganatról lenne szó akkor nem tanácsos hetekig csak várni, hogy majd lesz valami növekszik vagy nem növekszik. Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Laki András válasza Lipoma témában

Tisztelt Kérdező!

Ahogy Ön is írja, egy ultrahang vizsgálat nem szövettani lelet (bár, ez sokszor egy CT és MR vizsgálatról is elmondható) . Ennek ellenére, a lipomák egy része típusos ultrahangképet ad és ez alapján - ha a tapintási lelet is erre utal - gyakran kimondható, hogy a képlet nagy valószínűséggel lipoma. Engem egy kicsit zavar a kérdése alapján, hogy a két elváltozás ultrahangos leírása nem ugyanolyan; a régebbről ismert képlet és az újabb nem azonos szerkezetű. Ez még nem zárja ki a lipomát, melyek UH képe lehet különböző, de a kérdéses csomó kötöttsége, keménysége nem jellemző a lipomákra. Véleményem szerint az újabb elváltozás további vizsgálata javasolt. CT-vel jobban bizonyítható egy képletben a zsírtartalom, és arra is választ adhat, hogy a kötöttsége hátterében mélyebb rétegeket érint-e. Ha viszont panaszokat okoz az elváltozás akkor viszont az eltávolítása és szövettani vizsgálata is indokolt lehet. Mutassa meg sebész szakorvosnak a csomót.

Kérdés: 2015. február 05., 09:10; Megválaszolva: 2015. február 06., 13:47
Kérdések és válaszok: Képalkotó diagnosztika
Ultrahang vizsgálat
.Mit jelent a köldök magasságba nagy kiterjedésű vegyes ecogenitás, zömében hyporeflektiv karéjozott inhomogén porckemény téfoglalás.sok fogyás...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktornő! Melanoma metastasis gyanúja miatti mellkas, has, kismedence CT vizsgálat nem mutatott ki elváltozást, viszont a lelet tartalmaz ...
Virtuális Bronchonoscopia
Tisztelt Doktor Úr! Régóta allergiás vagyok illetve gyermekkorban asztmám is volt/van. Aztán teljesen tünetmentes voltam több évig majd olyan 2016...
CT lelet értelmezése
Tisztelt Doktor úr! Tudna kérem segíteni nagynéném csatolt CT leletenek ertelmezeseben? Köszönöm előre is.
4év alatt 6 mellkas CT
Jó estét kívánok Doktor Úr! Azon apropóból keresem Önt,mert az interneten egyfolytában mást sem olvasok hogy így ártalmas a CT ionizáló...