Furcsa gümő a hason.

Üdvözlöm. A kérdésem csupán informativ lenne, joformán, hogy van miért aggodnom az elhangzottak alapján, vagy sem. 23 éves, fiú vagyok, több hónapja (akár éve) , egy furcsa, naggyából 2-3cm es gümőt érzek a köldököm bal oldalának felső részén. Elég stabil, kemény, nem igazán mozditható állagú, nem mondhatnám, hogy fáj, csak olykor kellemetlen. Például erős nyomásra vagy feszülő érzésre (erős nyujtózás, stb) . Van egy hasonló gümő a hátamon, a derekam fölött, a jobb oldalon. Az régebb ota megvan, (4 éve kb) . Amikor anno észrevettem, a háziorvosomtól megkérdeztem, hogy mi lehet az, ő tapintás után azt mondta, hogy egy egyszerű zsirmirigy (ha jól emlékszem) , ártalmatlan. De a köldököm fölött, azután jelent meg, ami talán nagyobb mint amelyik a derekam fölött van. Túlsulyos vagyok, gyerek korom óta, de rendszeresen sportolok, heti több alkalom fotbal és a munkahelyemen is sokat mozgok, orvosságot nem szedek, joformán sose szedtem. Eggyetlen káros szenvedélyem a dohányzás (alkohol, kábszerek, stb, semmi) . Ami talán még lényeges lehet, hogy nagytatámnak, aki 61 évesen elhunyt, volt valami hasonló gümő, csak jóval nagyobb, a lapockájánál (halvány emlékeim szerint) . Ő tüdőrákban hunyt el 2002-ben. Remélem elegendő informácioval szolgáltam. Válaszát előre is köszönöm, Norbert!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Tóth Judit válasza lipoma témában

Kedves Norbert!

Az elmondás alapján nem igazán szeretek véleményt mondani, mert sokat számít a tapintás, a bőr felszíne (elmozdítható e fölötte vagy nem) , és az elhelyezkedése is. Tény, hogy nagyon gyakran látunk un. lipomákat, amelyek ártalmatlan elváltozások. Ha fogyott az elmult időszakban relatíve jobban kiemelkednek a környezetből, tehát jobban tapinthatóvá válnak és ugy érzékelik sokan, mintha nőtt volna. Lehetnek kötőszövetes göbök is, amik tapintással sokkal keményebbek, és szintén ártalmatlanok.

A hosszabb idejű fennállás miatt inkább erre gondolnék, de vizsgálat nélkül egyértelmű véleményt nem tudok mondani. Javaslom menjen el bőrgyógyászhoz, aki ezt szinte teljes biztonsággal meg fogja tudni mondani. Ha bármi bizonytalanság merül fel, az egyik eltávolítása és szövettani feldolgozása is megoldható.

Dr. Tóth Judit
Dr. Tóth Judit Onkológus, belgyógyász, aneszteziológus
Kérdés: 2015. január 25., 23:25; Megválaszolva: 2015. január 26., 07:25
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Most akkor jó vagy nem jó?
CT és MR eredmény elemzése
Daganatos megbetegedések