Duzzanat a lábszáron

Kedves Doktornő Mindkét lábszáramon a sípcsont mellett észrevettem egy-egy duzzanatot, ugyanott vannak, annyi különbséggel, hogy az egyik puhább, nagyobb másik kicsit tömöttebb, kisebb. Nem is lehet érezni őket, mikor állok, szinte csak akkor érezhetőek, ha keresztbe rakom egymáson a lábaimat. Elmentem egy magán ultrahangos (radiológus) orvoshoz megnézetni. A bal oldali puhább, azt látta az ultrahang készüléken, azt mondta, lipóma. A jobb oldalira azt mondta, olyan pici, hogy nem lehet látni belőle semmit ultrahanggal, de megtapintotta, arra is azt mondta, lipóma. Engem viszont aggaszt kicsit, mert azt olvasom mindenhol, hogy a lipóma "mozgatható", ezek nem mozgathatóak, igaz, nem is a csonton vannak, nem tudom, hova lehetne mozgatni őket. Kérdésem: zavaromban nem kérdeztem meg az ultrahangos orvost, menjek-e ezekkel tovább? Érdemes tovább vizsgálni, vagy ezzel nyugodjak meg? Ha igen, ki vizsgálja meg ezeket, hova menjek? Bőrgyógyász, sebész? Köszönöm

Dr. Baki Márta válasza lipoma témában

Tisztelt Levélíró!

Az ultrahang vizsgálat eléggé érzékeny ahhoz, hogy a lipoma diagnózist fel tudja állítani. Általában a bőrfelszín alatt nem csak egy fordul elő, tehát az a kérdés, hogy egyéb területen tapint-e hasonló képleteket a bőre alatt vagy sem. Amennyiben Önt aggasztja a levelében jelzett elváltozás, vékony vagy vastagtű biopsziát lehet belőle venni, vagy nuklearis magrezonancia (MR) végezhető az adott területről. Ezen eredmények után – vagy helyette – sebészi kimetszés is történhet, s a szövettani vizsgálat fogja megállapítani a helyes diagnózist. Javaslom, hogy sebész szakrendelést keressen fel, akik esetleg - ha szükségesnek tartják – a fenti két vizsgálatra tudnak beutalót adni, ill. a sebészi kimetszést is el tudják végezni.

Tisztelettel: dr.Baki Márta

Kérdés: 2022. július 08., 18:16 ;Megválaszolva: 2022. július 10., 05:55
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Furcsa gümő a hason.
Üdvözlöm. A kérdésem csupán informativ lenne, joformán, hogy van miért aggodnom az elhangzottak alapján, vagy sem. 23 éves, fiú vagyok, több...
Liposzarkóma
1994-ben lipomát távolítottak el, a mellkasomról, évekig tünet mentes volt, majd 6-7 év után újra jelentkezett a daganat, mely lassan de folyamatosan...
Lipoma a vállban 15 évesen, műteni...
Én egy 15éves leányvagyok és  2honapja lipomát találtak a válamban.És mintát vettek belöle citilogiásan és annak megjöt a lelete és elválitást...
Lipoma
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Több, mint 20 éve testszerte lipomák találhatók a legkülönbözőbb méretekben (50-80 db) . Mitől alakultak ki? Mi a...
Nyirokcsomó megnagyobbodás