HPV elleni GARDASIL 9 oltás

Tisztelt Doktor Úr/Nő! A 13 éves unokámmal kapcsolatban kérdezem, hogy szükséges-e a HPV elleni GARDASIL9 oltás? Nagyon szélsőséges véleményeket hallok, és a külföldi tapasztalatokról hosszú távon kifejezetten káros hatásairól olvastam. Várom az Önök tanácsát! Köszönettel!

Dr. Szabó Zsuzsanna válasza HPV elleni védőoltás témában

Tisztelt Kérdező!

Sajnos technikai okokból a mai napon érkezett meg hozzám a kérdése. A HPV oltással kapcsolatban az alábbiakat érdemes megfontolniuk. A HPV-fertőzés nagyon elterjedt: élete során az emberek 50-80 százaléka átesik valamilyen HPV-fertőzésen – és a legtöbbjük nem is tud róla. A HPV-fertőzés átvihető szexuális előjáték (bőr-bőr kontaktus, petting), valamint hüvelyi, anális és orális aktus során. Nagyobb kockázatnak vannak kitéve azok, akik védekezés nélkül létesítenek szexuális kapcsolatot, illetve akik gyakrabban cserélgetik a partnereiket.

Így akár egy nőnek elég egyetlen, korábban partnereit gyakran cserélgető férfivel intim kapcsolatba kerülnie, elkaphatja a HPV fertőzést. A HPV vírus bizonyos altípusai bizonyítottan képesek méhnyakrákot okozni. Az erősen rákkeltő (pl. 16-os vagy 18-as) HPV-típussal történő fertőződés esetében átlagosan minden 10 ember közül egynél hosszú éveken keresztül észrevétlenül fennmarad a HPV-fertőzés a szervezetben – ez pedig magas kockázatot jelent a méhnyakrák kialakulása szempontjából. Fontos tudni, hogy a HPV vírusra a fertőződés után nem emlékszik az immunrendszer, így ugyanazt a HPV típust többször is el lehet kapni, akár ugyanattól a partnertől is! A vírus bejut a méhnyak felszíni sejtrétegébe, ahol ritkán akár évekig is megmaradhat anélkül, hogy bármilyen problémát okozna. Ezt követően azonban előfordulhat, hogy különösebb közvetlen kiváltó ok nélkül elkezd a sejtekben kóros átalakulásokat előidézni. Ezt nevezzük rákmegelőző állapotnak.A rákmegelőző állapotból a rosszindulatú daganat kialakulásáig akár 5-10 év is eltelhet, amely idő alatt a kóros elváltozás még időben felfedezhető. Hazánkban 2009 és 2014 között a méhnyakrák a 15 – 44 éves nők körében a második leggyakoribb daganattípus volt! Tehát gyakorlatilag egy védőoltással ez az állapot elkerülhető, megelőzhető. Az oltás hatására az immunrendszer képes lesz arra, hogy a valódi vírus megjelenése esetén gyorsabban termeljen ellenanyagot ellene, ezáltal a szervezetünk képes lesz kivédeni a fertőzést. A HPV elleni védőoltás tehát képes megelőzni a fertőzést a vírus azon két típusa esetében, amely a méhnyakrákok mintegy 70 százalékát okozza. A HPV oltóanyagok a méhnyakrák elsődleges megelőzésére szolgálnak: a meglévő HPV-fertőzést, vagy a HPV-fertőzéssel összefüggő kóros állapotokat megszüntetni, meggyógyítani már nem képesek. A védőoltás beadása még a szexuális élet megkezdése előtt javasolt. Érdemes lenne unokája háziorvosánál érdeklődni, hogy van-e a védőoltásnak bármilyen ellenjavallata unokája esetében, amennyiben nincs, a későbbi megbetegedés elkerülése érdekében az oltás beadása javasolt, de természetesen önkéntes.

Az oltóanyagok biztonságosak. Nem tartalmaznak sem élő vírust, amely szaporodhatna a szervezetben, sem genetikai anyagot, amelyek a sejtekbe beépülve megváltoztathatná annak működését. Egyik oltóanyag sem képes fertőzést kiváltani.

Az ANTSZ honlapján olvashatóak az alábbiak a mellékhatásokkal kapcsolatban: a méhnyakrák elleni oltóanyaggal már több millió nőt oltottak be világszerte. A leggyakoribb mellékhatás, amelyet a klinikai vizsgálatok kimutattak a HPV elleni védőoltással kapcsolatban az oltás helyén fellépő enyhe duzzanat, bőrpír, múló fájdalom, esetleg fejfájás volt. Az esetek kevesebb, mint 10, de több mint 1 százalékában figyeltek meg émelygést, viszketést, ízületi fájdalmat, illetve hőemelkedést. Ezek a kellemetlenségek rövid időn belül maguktól elmúlnak. Fontos hangsúlyozni, hogy a védőoltással járó esetleges kellemetlenség jóval kisebb kockázatot jelent annál, mint amit egy, a védőoltás hiányában esetlegesen kialakuló rákos megbetegedés jelenthet.

üdvözlettel: dr Szabó Zsuzsanna

Kérdés: 2021. szeptember 13., 21:05 ;Megválaszolva: 2021. október 29., 17:34
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Feketeköménymag fogyasztása
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?
Vérnyomás-problémák