Táplálkozás

Jó estét! Szeretném tudni, hogy lehet e minden nap tojás fogyasztani (1 db tojás sárga és 4- 5 tojás fehérje reggel és este)? Valamint szeretném tudni, hogy a bennük található nitrát mérgek miatt lehet e zöldségeket, gyümölcsöket nyersen naponta nagy mennyiségben fogyasztani. Elsősodban céklára (állítólag sok nitrát van benne a földből) , brokkolira, paprikára, fokhagymákra,, paradicsomra, gyümölcsökre gondolok. A nitrátokról olvastam azt is hogy önmagába veszélytelenek, de szervezetbe kerülve nitrittá alakulva rákot, halált okozhatnak. És azt is olvastam, hogy ha nyersen esszük a zöldséget, akkor Nincs probléma se a nitráttal se a nitrittel, csak főzéskor lesznek belőlük rákkeltő anyagok. Szeretném kikérni a véleményét. Köszönöm.

Irinyi-Barta Tünde válasza Tojás témában

Kedves Kérdező!

A teljes tojás fogyasztásának ajánlott mennyisége hetente 4-5 darab, annak magas zsír- és koleszterintartalma miatt. Ha minden nap 2 db sárgáját fogyaszt el (hetente 14 db) , azzal nagy mértékben növeli az élelmiszerek útján szervezetbe bevitt koleszterin mennyiségét, amely a későbbiekben akár betegségek kialakulásához is vezethet. A tojásfehérje mindennapi fogyasztásával nincs gond, feltéve ha azt nem nyersen eszi meg (esetleges salmonellosis és az avidin/biotin kockázat miatt) , hanem főzve vagy sütve készíti el.

A zöldségek fogyasztása természetesen nem tiltott, bár előfordulhat, hogy nitráttal szennyezettek a trágyázás következtében (bio esetén is! ) , ugyanakkor szervezetünk képes lebontani a nitrátot, amelynek köszönhetően nitrátmérgezés felnőtteknél ritkán fordul elő (csecsemőknél ez a folyamat még 3 éves korig nem fejlődik ki, ezért okozhat náluk nitrátmérgezést) . Szervezetünkben a nitrit okozza a nagyobb problémát, ugyanis a vérben csökkenti a vörösvértestek oxigénszállító képességét, és methaemoglobinaemia kialakulásához vezethet. A nitrát önmagában nem rákkeltő, viszont ha nitrozaminok keletkeznek belőlük, akkor ezek az N-nitrozo vegyületek már karcinogének lehetnek (pl. gyomorrák) . A nyers zöldségek és gyümölcsök fogyasztása kisebb egészségügyi kockázatot jelent, hiszen bennük találhatóak olyan vegyületek (pl. C-vitamin, polifenolok) , amelyek megakadályozzák a karcinogén vegyületek kialakulását.

Megnyugtatásul fogyassza nyugodtan mind a zöldségeket, mind a gyümölcsöket naponta, hiszen sokkal több jót tesz szervezete egészségének érdekében, mint ha kerülné ezeket az értékes ételeket.

Minden jót kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

Figyelem! A válasz nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, diagnózist és terápiát. A kérdésben megfogalmazottakért portálunk nem vállal felelősséget.
 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2016. január 18., 18:22; Megválaszolva: 2016. január 26., 10:36
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
A tojás fogyasztása
Azt szeretném kérdezni, hogy egy aktívan sportoló 16 éves fiú hány lágy tojást ehet meg hetente, ami hosszú távon nem káros? Mivel az én fiam...
Laktóz és fruktóz intolerancia...
Kedves Irinyi-Barta Tünde! Én 25 éves férfi vagyok és nem rég lett hivatalosan is megállapítva Gasztroenterológus szakorvos által, hogy egyszerre...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Kedves Dr.Szabó Zsuzsanna! A POTS-ról írt cikke kapcsán kerestem meg önt. Tünetek és igazolt covid fertőzés nélkül, 2 SputnikV oltással...
Lehetséges cukorbetegség ?
Tisztelt Doktor Nő/Úr! Tegnap este 20: 30-kor vacsoráztam 1 tányér édesburgonyát és 2 töltött csirkemellet, amely után ittam 1 pohár bort. Ma 08:...
Vérnyomás-problémák
Tisztelt Doktor Nő/ Doktor Úr! A problémám a következő: Az ajánlottnál alacsonyabb a vérnyomásom, s utánaolvastam, hogy ezt sem szabad...