Egészséges-e a kókuszzsír/olaj?

Abban szeretném a véleményét kikérni, hogy valóban egészséges-e a kókuszzsír. Rengeteg oldal ír róla, hogy sokkal egészségesebb mint a napraforgó olaj. Sok jótékony tulajdonságot írnak róla pl. a koleszterin szintre nem ártalmas vagy pl. azt is hogy gombaölő hatású. Színtelen, szagtalan használható sütésre, főzésre. Valóban így van ez? Egyetlen oldalt találtam az interneten ami azt írta, hogy ez az egyik legártalmasabb zsír/olaj. Így ez egy kicsit elbizonytalanított. Odaakarok figyelni az egészségünkre és a koleszterin szintünkre. Mi a véleményre erről a bizonyos kókuszzsírról? Megéri ezzel főzni? Köszönettel

Irinyi-Barta Tünde válasza kókuszzsír témában

A kókuszzsírnak nagy a telített zsírsav tartalma (90%) , jó közepes szénláncú (MCT) zsírsavforrás, ami azt jelenti, hogy könnyen emészthető és jól szívódik fel. Az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavak aránya azonban alacsony. A zsírbevitel akkor optimális, ha 1/3-a telítetlen, 1/3-a egyszeresen és 1/3-a többszörösen telítetlen zsírsavakból áll, ezért nem ajánlott kizárólag a kókuszzsír használata. Emellett magas koleszterinszinttel rendelkezők esetén nem javasolt a fogyasztása, mert a "rossz" koleszterin (LDL) értéket emeli, és a jó koleszterin (HDL) értékét pedig csökkenti.

Használjon inkább olívaolajat, lenmagolajat.

Tisztelettel:

Barta Anikó Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2013. március 08., 13:32; Megválaszolva: 2013. március 11., 19:28
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Kókuszzsír csökkenti vagy növeli a...
Tisztelt Barta Anikó Tünde! A kókuszzsírral kapcsolatban olvastam ezen az oldalon egyik válaszát Önnek, amiben azt írta hogy az LDL koleszterint...
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?
Vérnyomás-problémák