Kókuszzsír csökkenti vagy növeli a koleszterin szintet?

Tisztelt Barta Anikó Tünde! A kókuszzsírral kapcsolatban olvastam ezen az oldalon egyik válaszát Önnek, amiben azt írta hogy az LDL koleszterint emeli, és a HDL-t csökkenti, vagyis akinek magas a koleszterin szintje az inkább ne használja. Itt most kicsit megzavart ez a válasza, mivel a legtöbb helyen a kókuszzsírról azt írják, hogy a magas koleszterinre is hatásos, mert csökkenti azt. Nekem magas a koleszterinem és a kókuszzsírt ajánlották a többi zsír helyett. Most tanácstalan vagyok, ehetem vagy nem? Köszönettel várom szíves válaszát: Zsófia

Irinyi-Barta Tünde válasza kókuszzsír témában

Kedves Zsófia! Amennyiben szilárd halmazállapotú zsiradékot szeretne használni ételei elkészítéséhez, akkor ezt használhatja az állati zsiradékok helyett, de az én javaslatom az, hogy mellette fogyasszon növényi olajokat is, mint például az extra szűz olívaolaj, lenmagolaj, szezámmagolaj, ugyanis ezeknek jobb a koleszterinszint-csökkentő tulajdonsága. Emellett optimális a telített/telítetlen zsírsavtartalmuk, ami fontos azoknál a személyeknél, akiknek magas az LDL-koleszterin-, és triglicerid-szintjük. Jó egészséget kívánok! Üdvözlettel: Irinyi-Barta Tünde

 Irinyi-Barta Tünde
Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Kérdés: 2014. augusztus 29., 19:26; Megválaszolva: 2014. szeptember 24., 12:17
Kérdések és válaszok: Egészséges élet
Egészséges-e a kókuszzsír/olaj?
Abban szeretném a véleményét kikérni, hogy valóban egészséges-e a kókuszzsír. Rengeteg oldal ír róla, hogy sokkal egészségesebb mint a...
Laktóz és fruktóz intolerancia...
POTS - Az állapot, amire minden orvos...
Lehetséges cukorbetegség ?
Vérnyomás-problémák