Veseszövődmény

Tisztelt Doktor Úr/Nő Harminc éves, 22 éve egyes típusú cukorbeteg vagyok. Két hete nefropáthia gyanújával, nefrológia szakrendelésre kaptam beutalót. Itt annyi történt, hogy némi laborlelet elemzés és vérnyomásmérés, majd a vérnyomáscsökkentő gyógyszer módosítása után hazajöttem azzal, hogy 2 hónap múlva kontroll. Sem a tüneteimre sem a kérdéseimre nem kaptam választ. 1 hetes Laborleleteim (amelyek a normáltól eltérőek): Se Nátrium 134 mmol/L (ref135-145) , Se Koleszterin /összes/ 5, 82 mmol/L (ref3.0-5.20) , Se összfehérje 81 g/l (ref60-80) , Se kreatinin 179 umol/l (ref50-100) , eGFR (MDRD) 42 mL/min/1, 73m2, Se gamma-gluamil trans 60 U/L (ref10-52) , Fehérvérsejt 10, 40 G/L (ref4.0-10.00) , Absz Neutrophilszám: 7, 15 (ref2.0-6.90) , Kálium, Kalcium, Vas, Karbamid-N, Vizelet: fehérje, genny, hemoglobin, cukor, mind negatív vagy a normál tartományon belül mozog. Vércukraim a normál tartományban mozognak, vérnyomásaim 130/80 alattiak. Sajnos mikor szóba került a veseelégtelenség, rettentő pánikrohamok depresszió kezdődött nálam, sokszor aludni sem tudtam a félelmeim miatt, és az orvos sem nyugtatott meg. Gyógyszereim Irbesartan HTC 150mg, Nebivolol 5 mg, Tenaxum 1mg Tüneteim, ami az utóbbi néhány napban vettem észre: erős szájszárazság. A kérdésem az volna, hogy az állapotom miként ítélhető meg.illetve milyen kilátásai vannak a betegségnek, kell-e külön diétáznom (a nefrológus szerint nem) Ill. a gyógyszereim közül többnél fel van sorolva a kreatinin szint emelkedése, mint mellékhatás, ez mennyire mutatkozik meg a laborleleteimben? Illetve az újonnan kapott htc vízhajtós gyógyszer lehet –e a szájszárazság oka? Esetleg forduljak-e másik nefrológushoz alaposabb vizsgálatért? Elnézést a sok kérdésért, de mindent el szeretnék követni az állapotom javítására, vagy, hogy elkerüljem a veséim további károsodását. Válaszát tisztelettel köszönöm.

Dr. Brasnyó Pál válasza vesekárosodás cukorbetegségben témában

Tisztelt Kérdező!

Nephrológiai szempontból fehérjeszegény, sószegény étrend javasolt, ugyanakkor a vérzsírok is magasak. Ezek miatt a a cukorbetegséget is figyelembe véve komplex étrend szükséges, ami miatt dietetikussal javasolt konzultálni. A szájszárazságnak több oka is lehet, pl vércukoranyagcsere kisiklás, így többek között gondozó diabetológusával is konzultálnia kell.

Dr. Brasnyó Pál
Dr. Brasnyó Pál Belgyógyász, nefrológus, diabetológus
Kérdés: 2013. március 02., 13:29; Megválaszolva: 2013. március 05., 15:54
Kérdések és válaszok: Diabéteszes neuropátia
segítségkérés
Tisztelt Doktornő! Már csaknem végső elkeseredésemben fordulok Önhöz! Problémáim a következőek: körülbelül 2 éve egyre erősödő...
thermográfia
Kérdésem a hőfényképet hogyan kell értelmezni? Úgy hallottam, hogy a piros az meleg (ott gyulladás van) és hogy a sárga a jó a zöld és a kék...
Érzékelési problémák a lábujjakon...
Kb, másfél év óta vannak érzékelési problémák a bal lábujjaimnál. Nehéz körülírni az érzést, nem zsibbadás, nem is érzéketlenség, inkább...
Kézfej és ujjak zsibbadása - Mit...
Inzulinos cukorbeteg vagyok, és egy ideje zsibbadnak az ujjaim, szinte fogni is alig birok, voltam reuma rendelésen, ahol fájdalomcsillapitót írtak, de...
Mivel kezeljem a lábujjamat?
Sajnos olyan helyen dolgozom, ahol nem mehetek beteg állományba. A lábam két ujján az ízületek nagyon fájnak, be vannak gyulladva. Inzulinos cukros...