MR lelet értelmezése

Tisztelt dr. Árki Ildikó! 1. Amennyire lehetséges, a csatolt MR-lelet magyarázatát szeretném. 2. A lelettel feltártak okozhatják-e a középsúlyos demenciát? 3. A lelet tartalma alapján felmerülhet-e további nevesíthető betegség, esetleg Alzheimer-kór gyanúja? Válaszát előre is köszönöm. A lelet tartalmát szövegesen is ide másolom. A VIZSGÁLAT MEGNEVEZÉSE: Koponya MR és MRA vizsgálat natívan KLINIKAI ADATOK ÉS A VIZSGÁLAT INDIKÁCIÓJA: 2014 óta fennálló emlékezetzavar, megváltozott viselkedés, demencia. RÉSZLETES LELET: A kamrarendszer és felszíni liquorterek supratentoriális túlsúllyal jelentős szimmetrikus tágulatot mutatnak. A középvonal helyzete megtartott. Mindkét oldali fronto-parieto-occipitalis subcorticalis fehérállományban helyenként konfluáló, 2-3 mm-es hyperintenz gócok láthatók a T2 jellegű méréseken. Kifejezettebb, hasonló jelmenetű, sávos jelzavar észlelhető a kamraszarvak környezetében. A leírt gócokban illetve máshol intracranialisan diffúziós gátlás nem alakult ki. Intracranialis vérzés, vérzés maradvány nem észlelhető. A basalis ganglionok szerkezete a kornak megfelelő. A corpus callosum elvékonyodott, az agytörzs, kisagyi hemisphaeriumok állománya érdemi eltérés nélkül. A kisagyi tonsillák lekerekítettek, elérik a foramen magnum szintjét, de Chiari maiformáció nem igazolható. RADIOLÓGIAI VÉLEMÉNY: Jelentős fokú cortico-subcorticalis állományvesztés. Mérsékelt (Fazekas 2) krónikus kisér ischaemia jelei. Akut laesio, térszűkítő folyamat nem igazolható. VIZSGÁLATI TECHNIKA: T2 súlyozott, DWI, SWAN (T2*) metódusú axialis síkú, valamint 3D CUBE T1 súlyozott, 3D FLAIR metódusú és az intracranialis artériákról 3D ToF felvétel készült.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Árki Ildikó válasza a demencia témában

Tisztelt Kérdező! Köszönöm megtisztelő bizalmát, hogy kérdését hozzám intézte, azonban sem a pszichiátria, sem a neurológia nem szakterületem. A demencia kialakulásában az MR leleten észlelt többszörös kis-ér keringészavarra utaló jelek, valamint a jelentős fokú agysorvadás közrejátszhat.Kérem, hogy a lelettel keresse fel az MR vizsgálatot kérő orvost, illetve ideggyógyászati és pszichiátriai szakorvosi vizsgálatok szükségesek. Tisztelettel.

Dr. Árki Ildikó
Dr. Árki Ildikó Rovatvezető, WEBBeteg vezető orvos szakértő
Kérdés: 2019. október 16., 21:41; Megválaszolva: 2019. október 29., 19:57
Kérdések és válaszok: Demencia
Időskori demencia, vagy...
Tisztelt Doktornő! Édesanyám koponya CT eredménye érdekelne. "C. II. csigolyától a koponyatetőig natív sorozat. A középvonali képletek helyzete...
Quetiapine szedése
Édesanyám demenciában szenved, egy otthonban él, állandó felügyelet alatt. A pszichiáter július elején quetiapine gyógyszert írt elő, mert nagyon...
Nagyon nagy a baj?
Kérem segítsenek, kétségbe vagyok esve. Édesanyám le fog épülni? Sajnos a leletetről készült fotót így tudom elküldeni. Link:...
Mikor kell gyanakodni?
56. éves értelméségi nő vagyok vezető beosztásban. Az utóbbi időben jelentős memóriavesztést érzékeltem. Egyes megbeszélések, bizonyos...
Deminencia otthoni kezelése
94 éves Édesanyám másfél éve elesett a lakásban. bordatöréssel volt néhány napig korházban. A zárójelentésen szerepel hogy demens. Azóta otthon...