Nyirokmirigy vizsgálat

Tisztelt doktornő. Nyaki nyirokmirigy megduzzadt.az ultrahangos vizsgálaton két köbcenti gennyes váladékot levettek amit elküldtek vizsgálatra. Vélemény: A látott kép alapján alapvetően cysticus laphám carcinoma áttéte jön szóba. A vizsgálat eredményeképpen whokod: 2db29400diagnosztikus aspirációs /exfoliativ citologiai víz. BNO kód: c7700a fej, az arc és a nyak nyak rosszindulati daganata. Snomed kód: M80706 carcioma planocellulare metastaticum, K.m.n. Ezután a tumor market eredmény ca 15-3 17, 30- (0-30) ca 125 9, 83- (0-35) ca 19-9 6, 70- (0-37) AFP meghatározás2, 95- (10-5) Kérem mondjon a leírtakról véleményt! Előre is köszönöm.

Dr. Nagykálnai Tamás válasza nyirokcsomó témában

A nyakon valahol duzzanat keletkezett, mely sejttanilag gennyesen beolvadt laphám daganatot mutatott. Egyáltalán nem mindegy, hogy hol volt ez a nyakon, nagyon pontosan kellene tudni, tudniillik a nyakon a dolgok szigorúan betartják az anatómiát - kivéve, ha egy laphámdaganat távoli áttétjéről van szó.

Tehát: például az első-alsó metszőfogak mögötti szájfenékről, vagy nyelvcsúcsról induló daganatok az áll alá adnak nyirokcsomó-áttétet, az oldalsó fogíny, nyelv oldalsó szél stb daganatok hátrébb, az állcsont vízszintes szára alá adnak nyirokcsomó-áttétet és így tovább. A nyálmirigyekből, pajzsmirigyból, emlőből, gyomorból, belekből nem jöhet, mert ott nincs laphám.

Ha a szájüregben, garatban, gégében sehol nincs "primér" daganat, akkor leginkább két dolog lehetséges:

1./ az úgynevezett cysta colli laterale egy embrionális maradvány, ebből is laphámcarcinoma indulhat ki, ez a fejbiccentő izom közepe körül szokott elhelyezkedni.

2./ Esetleg egy olyan távoli szervből jön a daganatos áttét, ahol laphám van. Ilyen például a tüdő. Az áttét ilyenkor inkább a kulccsont fölötti árokban (a "sótartóban") , vagy egész alul a nyakon szokott megjelenni.

Sürgősen fül-orr-gégészeti alapos vizsgálat és mellkas CT vizsgálat javasolt.

Ezek az Ön által felsorolt tumor-markerek (daganat-jelölő anyagok) semmi információval nem szolgálnak nyaki laphámcarcinoma esetén, vizsgálatuk fölösleges.

Kérdés: 2011. március 24., 21:57; Megválaszolva: 2011. március 31., 12:02

Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések

Nyirokcsomó
Tisztlet Doktor nő/ Doktor Úr! 2010 decemberében műtöttek here tumor miatti retroperitonealis nyirokcsomó áttétek miatt. Előtte kemoterápián vettem...
Nyirokcsomók
Feleségem nyakán a mandulában lévő primer tumor áttétjeként több nyirokcsomó daganatot diagnosztizáltak. Ezeket mi is ki tudtuk tapintani, tömött...
BRAF: pozitív vagy negatív?
Kedves Doktornő! Nemrég írtam Önnek "melanoma esetleges áttéttel" címmel kérdést. Azt szeretném még kérdezni, hogy áttétes melanománál (akár...
Melanoma esetleges áttéttel
Kedves Doktornő! Igyekszem rövid lenni. A feleségemnek (45 éves) tavaly áprilisban leszedtek a jobb combjának hátuljaról egy kifekélyesedett...
Biopszia eredménye
Szeretném megkérdezni,a diagnózist a leletemről. Köszönöm