Hipofízis adenóma tünetei

Tisztelt Doktor/Doktornő! Kb. 4 éve diagnosztizálták a hipofízis adenómámat, amely akkor elérte a műtéti határt, de szerencsére a gyógyszeres kezelésnek köszönhetően az akkori rendkívülien magas prolektin szintemet sikerült normalizálni. Félévente járok kontrollra, mérete azóta sem változott. Eddig tünetmentesen éltem a betegséggel, azonben kb. 2 hete igen erős fejfájást tapasztaltam. Bár korábban is alkalmanként voltak fejfájásaim, de azokat nem a betegségnek tulajdonítottam, általában fájdalomcsillapító nélkül átvészeltem őket. Azonban a mostanában jelentkező jobb oldali erős fájdalom melyhez társul a jobb szemem fájdalma is olyan mértékű hogy fájdalomcsillapítóhoz kell nyúlnom. A fájdalom hírtelen jelentkezik és a gyógyszer hatására sem csökken, legszívesebben még egyet bevennék... A hirtelen jött rohamot hányás követi, mely után a fejfájás jelentősen csökken és rövid időn belül megszűnik. Két héten belül ilyen jellegű rohamom 3 volt, és ilyen mértékű fejfájást még soha nem éltem át. Általában a fejfáját követően a hányás is rövid időn belül lezajlik, tehát a fájdalomcsillapítónak nincs is ideje felszívódni, ám ennek ellenére is a fájdalom megszűnik. Mire lehet gondolni ilyenkor? Az is lehet hogy az adenómát függetlenek ezek a rohamok? Esetleg hogyen lehet megelőzni őket? Orvosom szerint a jelenleg szedett 75ös norprolakot, 250es flutamot és 50es l-thyroxint életem végéig szednem kell, mivel ezek megszünése következtében a prolaktin szint ismét emelkedne és a daganat elkzedene növekedni. Valóban nincs más mód mint az életen át tartó gyógyszeres kezelés? Mint már említettem a daganat mérete eléri azt a nagyságot amit már műtétre szoktak küldeni. Annak ellenére hogy a gyószeres kezelés használ oly módon hogy mérete nem növekszik, lehet választani a műtéti megoldást és ezzel kiváltani az életen át tartó "rombolást"? Köszönöm a válaszát előre is! Üdvözlettel: Szabó Ágnes

Dr. Bessenyei Mónika válasza hipofízis adenoma témában

Kedves Kérdező!

A fejfájások a leírása alapján megfelelhetnek egyszerű migrénes fejfájásnak, de a daganat növekedése is okozhatta, sőt hormonhatás is provokálhatja. Ismételt neurológiai vizsgálatot javasolnék.

Kérdés: 2011. március 10., 00:27; Megválaszolva: 2011. március 10., 20:25
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Műthető, mi várható?
Tüdőgóc méret növekedés
Seroma fél évvel a műtét után
Van okom aggodalomra?
Fájdalomcsillapítás