Hipofizis adenoma műtét

Tisztelt doktor úr / dokotor nő!

Segítséget szeretnékl kérni! Nagybátyámnak 2009. 08. 17.-én volt egy hipofizis adenóma műtétje. Az orvosok szerint az adenoma elég nagy (45mm) volt, nyomta a látóideget, az egyik szemét sikerült megmenteniük a msáikat sajnos nem. Ez az adenom diabeteszt és memóriazavart is okozott nála. A műtét után azt mondta a doktor út, hogy az egyik szemén (amivel egyébként nem is ltána) nem tudja kinyitni a szemhélyát. A kérdésem az lenne a kérdésem, hogy ez mitől lehet, és hogy várható-e ebben a valamilyen javulás. Az is érdekelne, hogy a cukorbetegség és a memórizavar javulthat-e és ha igen várhatóan milyen ütemben. A műtétet koponyán és nem orron keresztül végezték.

Válaszukat előre is köszönöm!

Egy kétségbeesett hozátartozó!

Szilvia

Dr. Bene Orsolya válasza hipofízis adenoma témában

Kedves Szilvia! A szemhéj csüngése attól lehet, hogy az adenoma nyomta azt az ideget, amely a szemhéj emelését biztosító izmot idegzi be, vagy pedig au ideg a  műtét során sérült. Nagy valószínűséggel ebben spontán javulás nem várható. Szemészeti plasztikai műtéttel javítható, de ha a látást nem zavarja (nem látó szemen van), csak esztétikai javulást hozhat. A diabetes magától az adenoma eltávolításától nem javulhat. A memoriazavar vizsont nem tudom, hogyan hozható ezzel összefüggésbe. Ez a típusú adenoma nem szokott ilyen panaszt okozni. Lehet, hogy a két betegség egymás mellett fut. Érdemes lenne a memóriazavar okát tovább keresni. Kérje ideggyógyászuk segítségét.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. augusztus 19.

Kérdések és válaszok: Neurológiai betegségek

Endokrin betegség!
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr. Olyan problémával fordulok önhöz, hogy menstruációs kimaradás miatt voltam nőgyógyászaton, és ott csináltak laborvizsgálatot,...
Hipofízis adenóma tünetei
Tisztelt Doktor/Doktornő! Kb. 4 éve diagnosztizálták a hipofízis adenómámat, amely akkor elérte a műtéti határt, de szerencsére a gyógyszeres kezelésnek...
Hipofizis adenoma
Tisztelt Doktornő/Úr! 2002-ben hipofizis adenomát (magas növekedési hormon szint, 13 mm-es daganat) távolitottak el. 2007-ben bal oldali pajzsmirigyem...
Hipofízis adenóma
Tisztelt, doktor úr/nő! 18 éves gimnazista vagyok.nemrégiben hipofízsi adenómát diagnosztizáltak nálam.átmérője 1, 1 cm.nyomja a szemidegemet.nagyon sok...
Hipofizís adenoma
Továbbra is nagyon várom Tisztelt Doktor úr/nő válaszát problémámra, melyet szeptember 22-én 9 h-kor írtam meg a fenti betegséggel kapcsolatban. üdvözlettel:...
Hipofizís adenoma
Tisztelt Doktor úr/nő! Fiam 37 éves, 20 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nála agyalapimirigy daganatot, melyre akkor annyit mondtak, hogy remélhetőleg nem fog...