Húgyhólyag daganat eltávolítás után

TISZTELT WEBDOKTOR! Édesapám két hete esett át hugyhólyag daganat eltávolításán. 163cm magas és 80 kg, A műtét előtt és utána is jó fizikai állapotban van és viszonylag aktív életet él, testsúlyváltozás nem volt. Műtét ütáni lelete: Makr.leír.: 3/4 ml összmennyiségű gombostűfejnyi-féllencsényi-lencsényi darabokból álló bolyhos barnásszürkén pontozott szürkésfehér kaparékszerű szövetminta. Szövetileg: Carcinoma transitiocellulare partim papillare grade: 2- grade: 3 mucosane urocystae felszines törmelékes részei láthatók. Jelen anyagban izomzat infiltráció nem azonosítható. BNO: C6790 Hugyhólyag rosszindulatú daganata, k.m.n. Szóbakerült az elkövetkezendőkben a sugárkezelés. Kérem értelmezze számunkra ezt a leletet! Mit jelent ez, grade: 2- grade: 3, és milyenek a gyógyulás esélyei? Köszönjük! Az aggódó Család

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza daganat témában

A húgyhólyagban "transitiocelluláris", azaz átmeneti sejtes rák keletkezik.

Gondolom, hogy a húgycsövön keresztül végzett kimetszésen ("transzurethrális resectión", azaz TUR-on) esett át a Papa - bár a műtét milyenségét nem írta le. Hál'Istennek a hólyagfal izomzatát nem szűrte be, ez az egyik legfontosabb kedvező jel.

A Grade 2-3 az fokozatot jelent. Azt sorolják fokozatokba, hogy a mikroszkóp alatt egy látótérben hány osztódó, szaporodó sejt van: Grade 1-nél alig van szaporodó, osztódó sejt, Garde 3.-nál pedig sok látszik, ebből következik, hogy a Grade 1 a jobb, a Grade 2 a közepes, a Grade 3 a rosszabb.

Nem írja sajnos a kismedence CT eredményt sem - pedig biztosan készítettek CT-t. Ha nincs a hólyag melletti területeken nyirokcsomó-megnagyobbodás, és a hólyagfal is ép, az akkor jó jel.

A hólyag ismételt gyógyszeres átmosása ("instillációja") jöhet szóba ilyenkor, és a kismedence sugárkezelése is kifejezetten gátolhatja a hólyagdaganat újbóli megjelenését, kiújulását.

Ritkán ad távoli szervekbe áttétet, reméljük itt sem lesz.

Jobbulást az Édesapjának!

Kérdés: 2011. február 27., 13:41; Megválaszolva: 2011. március 07., 08:29
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
sugárzás, kemoterápia
Végbél baloldali, főként éjszaka jelentkező, erős fájdalommal mentem proctologushoz, előzetesen voltam béltükrözésen, diagnózis - idegenszövet...
daganat
Jó napot! Édesanyám 54 éves és az alsó medián csecsemőfőnyi daganatot találtak nála. Azt mondták, hogy jóindulatú. Arra lennék kíváncsi, hogy...
Tokáttörés?
Tisztelt Doktor úr/Nő. Azzal a kéréssel fordulok önhöz, hogy édesanyám áttétes daganatos. Már mint a leletekből kiderült tokáttörés történt....
Segítség kérés!
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Nem sok információval tudok szolgálni de remélem tudnak segíteni. Édesapám köldöke alatt érzékelt egy mogyoró...
Áttétek?
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Édesanyámnak 4 éve II/B. stádiumú méhnyakrákja volt, melyet nem műtöttek, az orvos akkor azt mondta, édesanyám...