PSA emelkedése rossz indulatú prosztata daganat műtét után

Tisztelt Doktor Úr! Férjem 9 hónapja radikális prosztataműtéten esett át rosszindulatú daganat miatt. Három hónap után a Psa elkezdett emelkedni. OKt. 0, 4ng/ml, nov.1, 47ng/ml. Decemberre csökkent a Psa a grommar 150 gyógyszer hatására. Kérdésem az lenne, h elegendő-e a gyógyszeres kezelés? Mivel sem Ct-re sem pedig MR vizsgálatra nem javasolta orvosa. Teljesen tanácstalan vagyok. Mit kellene tenni? Vagy egyenlőre várni?

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Nagykálnai Tamás válasza psa témában

Nem közli a kérdező az adott prosztatarák részletes szövettanát ("Gleason-besorolás", "grade", tok-infiltráció, stb.) , ezért csak általánosságban válaszolok.

A Grommar 150 egy férfihormon-ellenes anyag (bicalutamid) , mert a prosztatarák hormonérzékeny. Tehát a férfias hormonok elvonására, (régebben a herék eltávolítására, ma már gyógyszeres kezelésre) , vagy a női jellegű hormonok adagolására jól reagál. A kezelés kezdetekor úgynevezett "flare" jelenség következik be. Olyasmit jelent ez, mint fellángolás, mint a Nap gázkitörései, hiszen a szervezetünk a bevitt hormonokra így reagálhat. De ez átmeneti, természetes jelenség, elmúlik. A Grommar 150-re állítólag csökkent a PSA a vérben, ami jó jel - egyébként sem nevezhető magas értéknek az 1, 47 sem, ami azóta állítólag még tovább csökkent is - de ezt az értéket nem írja meg.

A prosztatarák

1./ a környezetben (a kismedencében) terjedhet, illetve

2./ távoli szervekben (leginkább a csontokban) áttétet képezhet.

Ezért 1./ a környezet vizsgálata kismedence MR-el, illetve 2./ a csontrendszer vizsgálata csont-izotóp vizsgálattal javasolható.

Normál PSA mellett ezek a vizsgálatok hál'Istennek valószínűleg negatívok lesznek - de a beteg, a család, (és az orvos) megnyugtatására - a kiindulási helyzet rögzítésére, a későbbi összehasonlítások megkönnyítésére - érdemes megcsináltatni. Mindezek negativitása esetén a Grommar 150 szedése továbbra is elégséges.

Emelkedő PSA, vagy a fenti kismedencei vagy csontrendszeri vizsgálatok pozitivitása esetén újabb gyógyszerek bevezetésére lehet szükség.

Egyébként a prosztatarák legtöbbször lassú betegség. Sokszor évekig, évtizedig semmi fejlődést nem mutat (vagy a műtétre végelgesen meggyógyult) , ezért folyamatosan alacsony PSA érték mellett a "watch and wait" (figyelj és várj) stratégia teljesen szokásos. A hormonális kezelési módszerek fölösleges kibővítésének mellékhatásai nem okoznak túl nagy örömet a beteg számára (nőiesedés, elhízás, hőhullámok, impotencia, kardiovaszkuláris hatások, stb.) , ezért csak akkor vetjük be ezeket, ha valóban szükségesek.

Tehát:

Kismedence MR-t, és teljes test csontizotóp vizsgálatokat én csináltatnék.

Nem könnyű a szöveg, de talán közelebb jutottunk a kérdés megértéséhez.

Jó egészséget, azaz folyamatosan alacsonyan maradó PSA-t kívánok.

Kérdés: 2011. január 03., 09:31; Megválaszolva: 2011. január 11., 14:05
Kérdések és válaszok: Daganatos megbetegedések
Most akkor jó vagy nem jó?
CT és MR eredmény elemzése
Daganatos megbetegedések