PSA radikális csökkenése

Tisztelt Főorvos Úr, PSA értékeim kb 3 éve változnak, feljebb mennek, akár 7, 8-ig, aztán lejjebb, akár 6-ig, részben Gentos szedése után. Semmilyen fájdalmat vagy problémát nem érzek, leszámítva, hogy napjában 4-5-ször és éjszakánként egy-két alkalommal vécére kell mennem (napi min. 2 liter folyadékot iszom) , de minden alkalommal rendes vizeletürítés történik. Kérdésem az lenne, hogy ez az ingadozás minek tulajdonítható, és ezek az értékek ill. ez az ingadozás mennyire utalhat tumorra? Három hónappal ezelőtt a PSA érték 8, 36 volt. Közben kiderült, hogy magas vérnyomásom van, így gyógyszereket kaptam, amelyeket azóta szedek, a vérnyomásom helyreállt, sportolok és stressz sem jellemző az életvitelemre. A következő gyógyszereket szedem: Cover Card vérnyomáscsökkentő, Quamatel gyomorvédő, Aspirin Protect vérlazító, valamint fokhagymakapszula, amelyekhez az utóbbi három hónapban ismét Gentos-t szedtem. Valaminek az eredményeképpen a mai PSA eredményem 8, 36-ról 5, 05-re esett vissza. Ez a drasztikus csökkentés az Ön szakmai véleménye szerint minek köszönhető? Köszönettel: István

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papos István válasza PSA témában

Az ingadozó PSA érték oka lehet gyulladás, de tumoros folyamat sem zárható ki biztonsággal. A pontos diagnózishoz prosztatabiopszia elvégzése javasolt.

Kérdés: 2017. augusztus 28., 22:16; Megválaszolva: 2017. augusztus 29., 08:10
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Labor eredmény PSA
Tisztelt Doktor! A kérdésem az lenne, hogy labor vizsgálaton voltunk és a PSA eredmény magas lett. Azt mondtak, hogy prosztata betegseg van. Ez rákra...
PSA érték
Tisztelt Doktor úr! A véleményét szeretném kérni egy laborértékkel kapcsolatban. Vért vettek hogy a PSA értékeit megállapítsák. Az eredmény:...
Rossz PSA érték?
Üdvözlöm! Kérdésem a következő lenne: 2016.10.-hóban teljes prosztata eltávolításom volt. Három havonta járok járok PSA ellenőrzésre ami...