PSA radikális csökkenése

Tisztelt Főorvos Úr, PSA értékeim kb 3 éve változnak, feljebb mennek, akár 7, 8-ig, aztán lejjebb, akár 6-ig, részben Gentos szedése után. Semmilyen fájdalmat vagy problémát nem érzek, leszámítva, hogy napjában 4-5-ször és éjszakánként egy-két alkalommal vécére kell mennem (napi min. 2 liter folyadékot iszom), de minden alkalommal rendes vizeletürítés történik. Kérdésem az lenne, hogy ez az ingadozás minek tulajdonítható, és ezek az értékek ill. ez az ingadozás mennyire utalhat tumorra? Három hónappal ezelőtt a PSA érték 8, 36 volt. Közben kiderült, hogy magas vérnyomásom van, így gyógyszereket kaptam, amelyeket azóta szedek, a vérnyomásom helyreállt, sportolok és stressz sem jellemző az életvitelemre. A következő gyógyszereket szedem: Cover Card vérnyomáscsökkentő, Quamatel gyomorvédő, Aspirin Protect vérlazító, valamint fokhagymakapszula, amelyekhez az utóbbi három hónapban ismét Gentos-t szedtem. Valaminek az eredményeképpen a mai PSA eredményem 8, 36-ról 5, 05-re esett vissza. Ez a drasztikus csökkentés az Ön szakmai véleménye szerint minek köszönhető? Köszönettel: István

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Papos István válasza a PSA témában

Az ingadozó PSA érték oka lehet gyulladás, de tumoros folyamat sem zárható ki biztonsággal. A pontos diagnózishoz prosztatabiopszia elvégzése javasolt.

Kérdés: 2017. augusztus 28., 22:16; Megválaszolva: 2017. augusztus 29., 08:10
Kérdések és válaszok: Urológiai megbetegedések
Tesztoszteron szint
Pénisz megdagadás
Csomó a péniszen
Bizsergő érzés a péniszben
Prosztata